2019-05-19 318 views
2019年5月18日 今日和女朋友,佢妹和妹夫以及友人一齊在觀塘HEA了一個下午,女朋友既妹話黎觀塘9時候經過東廣場,睇定左一間食煲仔飯的食店,想去試下,所以晚飯唔使諗咁多就去左果間食,就於東廣場其實好方便,地面呢層算是食店的集中地,能在眾多競爭當中屹立不倒,相信水準有一定保證。果不其然,小小的店面當中竟然擺置了一個獎牌櫃,是一間屢獲殊榮的食店來,亦有很多藝人和食評家光臨過,看來食物質素絕對有保證了。 友人點的我就不贅述了,我自己是點了這裡的鴛鴦腸排骨煲仔飯,剛過去的一整個冬天都無食過煲仔飯,係時候彌補我肚子的遺憾。 鴛鴦腸排骨煲仔飯即叫即整既煲仔飯,不要懷疑上面的食物遺照,因為一端過來我已忍不住加上了甜豉油然後拌勻了,所以來不及影一張靚仔相,不過配料好豐富,整個煲仔飯份量十足油菜都有4-5條。加上甜豉油後我又再蓋上焗了一會兒,那樣的話飯焦會更多更香。這個煲仔飯的飯粒企身飽滿,飯味不俗,軟硬適中,鴛鴦腸中臘腸用比較肥的,雖則吃上口無咁脆,酒香亦變得無咁香,但令到有足夠的油脂可以溶入大份量的飯中,加分不少,潤腸我比較欣賞,酒味香濃,排骨是新鮮的,只是醃得不夠入味,一般。  整個煲
2019年5月18日
女朋友既妹話黎觀塘9時候經過東廣場,
睇定左一間食煲仔飯的食店,
想去試下,
所以晚飯唔使諗咁多就去左果間食,
就於東廣場其實好方便,
地面呢層算是食店的集中地,
能在眾多競爭當中屹立不倒,
相信水準有一定保證。
果不其然,
小小的店面當中竟然擺置了一個獎牌櫃,
是一間屢獲殊榮的食店來,
亦有很多藝人和食評家光臨過,
看來食物質素絕對有保證了。

友人點的我就不贅述了,
我自己是點了這裡的鴛鴦腸排骨煲仔飯,
剛過去的一整個冬天都無食過煲仔飯,
係時候彌補我肚子的遺憾。

鴛鴦腸排骨煲仔飯
即叫即整既煲仔飯,
不要懷疑上面的食物遺照,
因為一端過來我已忍不住加上了甜豉油然後拌勻了,
所以來不及影一張靚仔相,
不過配料好豐富,
整個煲仔飯份量十足
油菜都有4-5條。
加上甜豉油後我又再蓋上焗了一會兒,
那樣的話飯焦會更多更香。
這個煲仔飯的飯粒企身飽滿,
飯味不俗,軟硬適中,
鴛鴦腸中臘腸用比較肥的,
雖則吃上口無咁脆,酒香亦變得無咁香,
但令到有足夠的油脂可以溶入大份量的飯中,
加分不少,
潤腸我比較欣賞,
酒味香濃,
排骨是新鮮的,
只是醃得不夠入味,一般。

整個煲仔飯給我融為一體的感覺,
以一個68元的煲仔飯來說,
絕對抵食,物超所值。
2019-05-18
$70 (Dinner)
  • 鴛鴦腸排骨煲仔飯