Restaurant: MAEK JEOK
Terms & Details:
  • Cathay members can earn HKD 4 = 1 mile when dining at Cathay partner restaurants. Standard Chartered Cathay Mastercard® holders can earn an additional HKD 4 = 1 dining rewards when they pay with their card, for a total of HKD 4 = 2 miles.
呢間餐廳其實bookmark左好耐,就快到好姊妹嘅生日,梗係要帶佢食餐好嘅慶祝🥩 『韓牛精割品味體驗』套餐($720/ person)套餐包括是日精選韓國酒、韓式前菜、稀少韓牛部位(5款)燒烤、韓式小食拼盤,主食及甜品店員話因為韓牛係每星期新鮮到港,為咗保持肉嘅質素,所以呢個套餐只有逢星期六同日嘅晚市供應🍸 是日精選韓國酒有三種酒可以選擇,分別係米酒、果酒同燒酒;我哋揀左果酒,感覺好似飲緊香檳咁,帶有淡淡嘅柑橘味,連我平時少飲酒嘅人都覺得容易入口🥢 韓式前菜前菜有涼拌菠菜、泡菜,香辣嘅醃蘿蔔條同涼拌海帶,呢4款前菜都係可以refill嘅;仲有一款係涼拌大豆芽,最初以為只係普通大豆芽,但原來佢入面有蝦仁、魷魚粒同蠔仔🥙 韓式小食拼盤小食拼盤有韓式年糕,煙肉同薯條;薯條比較長身但做到外脆內軟,份量亦唔少;韓式年糕雖然有炸過但食落口仍然保持煙煙韌韌🐂 燒烤。稀少韓牛部位(5款)包括板鍵肉、翼板肉、沙巴當,肩胛里肌(黃瓜條)及特級牛小排店員先將韓牛肉推到客人席前,由廚師即席系客人面前進行切割,店員仲會從旁講解每個部位嘅質感同味道,整個過程充滿儀式感;之後仲會好貼心幫我地燒埋唔駛我地自己落手本身

🥩 『韓牛精割品味體驗』套餐($720/ person)

🍸 是日精選韓國酒

🥢 韓式前菜

🥙 韓式小食拼盤

🐂 燒烤。稀少韓牛部位(5款)
包括板鍵肉、翼板肉、沙巴當,肩胛里肌(黃瓜條)及特級牛小排
本身就咁食牛肉味已經好濃郁,加上佢地嘅自家醬料(芝麻鹽,洋蔥醬油同柚子醬油)就再提升牛肉嘅鮮味,配上生菜/紫蘇葉包住一齊食仲可以減低油膩感

🐮 韓牛脂飯
韓牛脂飯係用石鍋上枱,一上枱就已經聽到滋滋聲,店員好貼心咁幫我地撈勻,成個飯熱辣辣仲帶有少許飯焦,米飯軟硬適中,牛肉油脂分佈平均,肉質仍然保持嫩滑同入味

🍨蜂蜜雪糕 (+$38)
軟滑嘅雲尼拿雪糕,配上帶有淡淡花香味嘅蜂巢;一啖雪糕加上蜂巢內的蜂蜜,清甜而不膩;連我平日唔嗜甜嘅姊妹都讚不絕口
是日精選韓國酒
韓式小食拼盤
『韓牛精割品味體驗』套餐
韓牛脂飯
蜂蜜雪糕
2024-07-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
是日精選韓國酒
韓式小食拼盤