2019-08-27 681 views
拉面控又出動搵拉面食今次搵到依間係筲箕灣既拉面小店,一去到見到個鋪面已經覺得very good因為正正係我偏愛既日本feel拉面小店小店鋪內唔大,大概得十零個坐位店內環境乾淨整潔店內亦放置好多日本特式既小擺設面依一個放係地下既高達模型我就幾鐘意好似放左個高達地主公公係度甘,幾得意餐廳除左飯同拉面之外,亦都有一啲小食供人選擇我地今日就嗌左两個麵同两個小食一個蟹黃沾面,一個魚介白豚拉面小食就嗌左個蒜香金菇同蒲燒鰻魚沾面用上涼面,大概係室溫左右,我自已就本身喜愛冷既沾面多過用熱既因為較易入口,唔使沾完啲湯又要吹反凍面都好掛湯,亦夠咬口麵上面有啲蟹黃係度,蟹黃好香,但建議盡早食,太遲食会有小小腥沾面既湯用上好多既葱,加上蟹肉完隻糖心蛋,蛋有少少酒香味魚介白豚拉面,魚介近年係拉面間越黎越受歡迎魚介其實配豬骨湯真係幾夾,有豬骨既濃厚,再加一啲魚既香味湯底飲左大半碗都唔会覺得膩两塊叉燒都輕輕燒過,幾夠香口肥瘦亦好均衡蒲燒鰻魚個醬汁偏咸左啲蒜香金菇做得好好食,蒜同牛油都夠,非常香,金菇下面鋪左啲娃娃菜,两樣都同蒜蓉係最佳拍檔
拉面控又出動搵拉面食
因為正正係我偏愛既日本feel拉面小店

小店鋪內唔大,大概得十零個坐位

店內環境乾淨整潔

店內亦放置好多日本特式既小擺設

面依一個放係地下既高達模型我就幾鐘意
好似放左個高達地主公公係度甘,幾得意

餐廳除左飯同拉面之外,亦都有一啲小食供人選擇

我地今日就嗌左两個麵同两個小食

一個蟹黃沾面,一個魚介白豚拉面

小食就嗌左個蒜香金菇同蒲燒鰻魚

因為較易入口,唔使沾完啲湯又要吹反凍
面都好掛湯,亦夠咬口

沾面既湯用上好多既葱,加上蟹肉
完隻糖心蛋,蛋有少少酒香味

魚介白豚拉面,魚介近年係拉面間越黎越受歡迎
魚介其實配豬骨湯真係幾夾,有豬骨既濃厚,再加一啲魚既香味
湯底飲左大半碗都唔会覺得膩

两塊叉燒都輕輕燒過,幾夠香口
肥瘦亦好均衡

蒲燒鰻魚個醬汁偏咸左啲