2016-05-18 307 views
慕米芝連既大名而來,係花園街跟住薯香追尋,終於搵到依間焗薯小鋪。我首先喊左個重量級芝士焗薯。薯仔首先以高溫焗兩小時,再釀入大量芝士,再焗,出爐時,薯皮略焦脆,薯肉軟而厚實,與芝士融為一體。拍照時,連鏡頭都感到陣陣熱香。我用叉將佐料攪拌而食,滿口都是混入芝士的香濃薯肉,點晴處是淡忌廉,將原本既咸香提升左一個層次,再加上微脆既洋蒽粒同青蒽,口感軟滑帶脆,極為豐富,味道亦多層次,飽滿帶變化,芳香而不膩。意猶未盡之下,又喊多左個秘製凱撒惹味雞。原本已十分邪惡既炸雞,新鮮炸起,又加上蒽花,淡忌廉,同最最重要既秘製醬料,急不及待一咬,咬落熱汁四濺,雞肉嫰滑,又有濃郁既醬香味相佐,味道十分特別,值得一試。焗薯炸雞兼得,摸摸滿足既肚,就此番屋企。

我首先喊左個重量級芝士焗薯。

拍照時,連鏡頭都感到陣陣熱香。

意猶未盡之下,又喊多左個秘製凱撒惹味雞。

焗薯炸雞兼得,摸摸滿足既肚,就此番屋企。