2024-09-05 899 views
嗰晚收工之後,老公帶我到尖沙咀嗰邊,話要食日本餐,諗起我哋兩個真係好耐冇食日本餐喇。佢話呢間餐廳係同事介紹嘅,個個食完都讚不絕口,所以就帶我嚟呢度一齊試吓。首先餐廳入面嘅環境真係一流,一眼望去仲有靚海景,食嘢都特別有胃口。我哋點咗美人涮鍋,湯底揀咗和風雞白湯配和牛&鹿兒島天然豚肉。雞白湯經過長時間嘅烹調令雞骨溶化到湯入面,每一啖都係營養精華,唔使調味料,味道都非常香濃。配埋和牛一齊食更加係人間美味。和牛吸咗雞白湯嘅味道,肉質細嫩,脂肪分佈均勻,口感豐富,食到停唔到口。鹿兒島天然豚肉喺烹調過程中,香味四溢,令肉嘅口感更加軟腍迷人,肉質肥瘦適中,口感柔軟,咬落去仲有啲嚼勁。我哋仲點咗明太子年糕薄餅,味道帶有微微嘅辣度,明太子鹹香味十足,香脆可口。之後仲食咗日本產油漬生蠔,生蠔肥美,味道鮮甜,非常好吃。最後仲食咗腐皮蔥卷同豆腐,豆腐好嫩滑,腐皮蔥卷食完念念不忘。
之後仲食咗日本產油漬生蠔,生蠔肥美,味道鮮甜,非常好吃。