2023-04-24
我超鍾意食內臟,牛豬雞鴨嘅內臟都食但係平時食粉麵最多得牛雜可以食,冇乜豬雜粉麵食於是我就上網搵啦,見到好多人推薦西營盤有間好出名嘅潮洲人粉麵,就係今日介紹嘅達濠仔隔離我第一次食係食潮洲人粉麵,嗰間門口次次經過都好多人排隊,達濠仔就少啲,之後食咗三次都係等一兩張枱就入得去今次係第三次食,同屋企人一人叫咗一碗我:豬雜油麵+豬肉丸屋企人:豬雜河粉+牛筋丸-我超鍾意食內臟,牛豬雞鴨嘅內臟都食但係平時食粉麵最多得牛雜可以食,冇乜豬雜粉麵食於是我就上網搵啦,見到好多人推薦西營盤有間好出名嘅潮洲人粉麵,就係今日介紹嘅達濠仔隔離我第一次食係食潮洲人粉麵,嗰間門口次次經過都好多人排隊,達濠仔就少啲,之後食咗三次都係等一兩張枱就入得去-今次係第三次食,同屋企人一人叫咗一碗我:豬雜油麵+豬肉丸屋企人:豬雜河粉+牛筋丸-豬雜粉麵$55 加餸加$10一人$66就食到一碗粉-豬雜粉麵講真我哋之前試過叫豬雜湯,以為冇麵底會多啲料點知豬雜粉麵貴$5只係比多咗個麵底,一樣咁足料!以我淺薄嘅知識認唔晒內臟嘅部位不過都肯定有粉腸、豬心、豬脷,同埋都幾肯定冇黃喉我食三次都有叫豬雜,但有一次係冇比粉腸,介意嘅可能要落單前問下先
但係平時食粉麵最多得牛雜可以食,冇乜豬雜粉麵食
今次係第三次食,同屋企人一人叫咗一碗
我:豬雜油麵+豬肉丸
屋企人:豬雜河粉+牛筋丸
我超鍾意食內臟,牛豬雞鴨嘅內臟都食
但係平時食粉麵最多得牛雜可以食,冇乜豬雜粉麵食
今次係第三次食,同屋企人一人叫咗一碗
我:豬雜油麵+豬肉丸
屋企人:豬雜河粉+牛筋丸
豬雜粉麵$55 加餸加$10
一人$66就食到一碗粉
豬雜粉麵
講真我哋之前試過叫豬雜湯,以為冇麵底會多啲料
點知豬雜粉麵貴$5只係比多咗個麵底,一樣咁足料!
以我淺薄嘅知識認唔晒內臟嘅部位
不過都肯定有粉腸、豬心、豬脷,同埋都幾肯定冇黃喉
另外想讚佢哋啲內臟處理得乾淨,煮得都啱啱好,唔會太生太靭~
至於湯底,我排隊嗰陣佢門口啲報道講話唔係味精湯,但我淨係食得出白胡椒味
本身會有啲鹹,但係中芹又好好咁中和返,令到個湯底冇咁重口味
豬肉丸
聽講佢嘅丸類都係手打嘅,咁就一定要試下啦
加餸加咗$10,但得2粒
我覺得不過不失,口感似南記牛丸幾爽口彈牙
同埋冇出面嘅豬肉丸嘅豬肉腥味
牛筋丸
好正!好彈牙,咬落去會有汁咇出嚟
雖然係牛筋丸,但啲筋唔會黐牙
同埋好有牛肉味
🚩達濠仔