2024-12-01 162 views
最近有機會去到蕁麻記,聽聞佢哋嘅麻辣菜肴好出名,於是決定試試佢哋的招牌菜——麻椒雞小辣同檸檬酸辣鳳爪。 麻椒雞小辣麻椒雞一上枱,香氣四溢,雞肉切得啱啱好,外皮微脆,內裡嫩滑。麻椒嘅味道非常突出,帶有一種麻麻嘅感覺,令人食得唔停口。辣度方面,我點咗小辣,正好合我個人嘅口味,既能感受到辣味,又唔會過火,令我可以好好享受其他調味。整體嚟講,呢道菜真係值得一試,特別啱啱鍾意麻辣嘅朋友。檸檬酸辣鳳爪至於檸檬酸辣鳳爪,就更有驚喜!鳳爪浸得好入味,酸酸辣辣嘅味道正好平衡咗鳳爪本身嘅膠質感。檸檬嘅清香令整道菜更加清新,食完之後口腔都覺得好清爽。每一口都令人欲罷不能,特別適合作為小食或者啤酒配菜。蕁麻記真係俾咗我一個好愉快嘅用餐體驗,無論係麻椒雞定檸檬酸辣鳳爪,都展現咗佢哋對味道嘅用心。我會再返去試其他菜式,推薦給喜歡辣味嘅朋友!

麻椒雞小辣

檸檬酸辣鳳爪