2024-07-03
嘩!今日同閨蜜去咗大埔嘅尋麻記,真係一個驚喜發現呀!😍 呢間麻辣川菜專門店喺大埔墟新街市附近,環境乾淨整潔,令人食得好安心。😌首先登場嘅係佢哋嘅招牌手撕麻椒雞($88半隻)。老闆喺你面前即場手撕,香氣四溢,令人食慾大開!🤤 雞肉嫩滑多汁,入口即溶,帶有淡淡嘅雞油香。麻辣味層次豐富,前調係麻椒嘅麻香,中調有辣椒嘅熱辣,後調係花椒嘅清香。辣味適中,麻味持久,令人回味無窮。👌麻香乳鴿($68/隻)絕對係另一樣必試嘅菜式。乳鴿皮脆肉嫩,油香四溢但唔會覺得漏。麻香味勁重,但唔會蓋過乳鴿本身嘅鮮甜。每一啖都係麻、香、脆、嫩嘅完美結合,令人欲罷不能!😍正宗四川雞絲涼麵($36)帶來清新嘅口感。麵條爽口彈牙,雞絲嫩滑鮮甜。醬汁係呢碟嘅靈魂,酸、甜、麻、辣四種味道平衡得恰到好處。食落口先係酸甜開胃,跟住就感受到麻辣嘅刺激,最後留低香濃嘅麻香喺口腔裡面。簡直係夏日開胃嘅最佳之選!🍜小食方面,燒椒黃金皮蛋($20/100g)絕對係驚喜之作。皮蛋香滑濃郁,搭配燒椒嘅煙燻辣香,產生出意想不到嘅美妙口感。老醋青瓜海蜇頭($20/100g)就帶來爽脆清新嘅感覺。青瓜爽脆多汁,海蜇頭彈牙有嚼勁,老醋嘅酸甜味中和咗海蜇
小食方面,燒椒黃金皮蛋($20/100g)絕對係驚喜之作。皮蛋香滑濃郁,搭配燒椒嘅煙燻辣香,產生出意想不到嘅美妙口感。老醋青瓜海蜇頭($20/100g)就帶來爽脆清新嘅感覺。青瓜爽脆多汁,海蜇頭彈牙有嚼勁,老醋嘅酸甜味中和咗海蜇頭嘅腥味,食完真係好開胃!🥒🥚
最後,千祈唔好錯過佢哋嘅自家製辣椒油!香氣四溢,辣味香濃但唔嗆喉,落麵落飯都啱用,真係食物嘅靈魂伴侶呀!❤️🌶️
總括嚟講,尋麻記絕對係大埔區嘅麻辣美食新星,無論係菜式定價都相當抵食。各位食家,記住要快啲嚟試啊!😋👍
記住follow佢哋社交平台仲有優惠添,真係抵食到爆!😆 下次一定要再嚟試吓其他菜式!
尋麻記 (大埔)
大埔寶鄉街35-39號寶康大廈地下C號舖