2024-07-03 1030 views
嘩!今日同閨蜜去咗大埔嘅尋麻記,真係一個驚喜發現呀!😍 呢間麻辣川菜專門店喺大埔墟新街市附近,環境乾淨整潔,令人食得好安心。😌首先登場嘅係佢哋嘅招牌手撕麻椒雞($88半隻)。老闆喺你面前即場手撕,香氣四溢,令人食慾大開!🤤 雞肉嫩滑多汁,入口即溶,帶有淡淡嘅雞油香。麻辣味層次豐富,前調係麻椒嘅麻香,中調有辣椒嘅熱辣,後調係花椒嘅清香。辣味適中,麻味持久,令人回味無窮。👌麻香乳鴿($68/隻)絕對係另一樣必試嘅菜式。乳鴿皮脆肉嫩,油香四溢但唔會覺得漏。麻香味勁重,但唔會蓋過乳鴿本身嘅鮮甜。每一啖都係麻、香、脆、嫩嘅完美結合,令人欲罷不能!😍正宗四川雞絲涼麵($36)帶來清新嘅口感。麵條爽口彈牙,雞絲嫩滑鮮甜。醬汁係呢碟嘅靈魂,酸、甜、麻、辣四種味道平衡得恰到好處。食落口先係酸甜開胃,跟住就感受到麻辣嘅刺激,最後留低香濃嘅麻香喺口腔裡面。簡直係夏日開胃嘅最佳之選!🍜小食方面,燒椒黃金皮蛋($20/100g)絕對係驚喜之作。皮蛋香滑濃郁,搭配燒椒嘅煙燻辣香,產生出意想不到嘅美妙口感。老醋青瓜海蜇頭($20/100g)就帶來爽脆清新嘅感覺。青瓜爽脆多汁,海蜇頭彈牙有嚼勁,老醋嘅酸甜味中和咗海蜇

小食方面,燒椒黃金皮蛋($20/100g)絕對係驚喜之作。皮蛋香滑濃郁,搭配燒椒嘅煙燻辣香,產生出意想不到嘅美妙口感。老醋青瓜海蜇頭($20/100g)就帶來爽脆清新嘅感覺。青瓜爽脆多汁,海蜇頭彈牙有嚼勁,老醋嘅酸甜味中和咗海蜇頭嘅腥味,食完真係好開胃!🥒🥚

最後,千祈唔好錯過佢哋嘅自家製辣椒油!香氣四溢,辣味香濃但唔嗆喉,落麵落飯都啱用,真係食物嘅靈魂伴侶呀!❤️🌶️

總括嚟講,尋麻記絕對係大埔區嘅麻辣美食新星,無論係菜式定價都相當抵食。各位食家,記住要快啲嚟試啊!😋👍

記住follow佢哋社交平台仲有優惠添,真係抵食到爆!😆 下次一定要再嚟試吓其他菜式!

尋麻記 (大埔)
大埔寶鄉街35-39號寶康大廈地下C號舖
2024-07-02
$40 (Lunch)
💖兩公婆溫馨小店💖麻椒雞半隻小辣🌶老闆即場手撕雞肉肉質能夠保持鮮味,亦有濃濃的麻香味。麻椒夠香,伴上香辣花生🥜,餸酒一流🍺;.另叫左一份小肥腸,咸香微甜唔算太辣,洗得夠干淨.三款涼拌,蒜香芫荽黃金皮蛋,特別香,流心餡😍香醋青瓜海蜇頭,酸爽!麻辣涼拌蓮藕,夠爽脆。.最後點左個大滿貫手作冰粉,驚喜😍竟然有新鮮西瓜同芒果🍉🥭另有花生碎山渣芋丸小丸子,超解辣😊必點‼️.必點推薦 ❤️❤️麻椒雞❤️❤️❤️❤️大滿貫手作冰粉❤️❤️
💖兩公婆溫馨小店💖

麻椒雞半隻小辣🌶
老闆即場手撕雞肉
肉質能夠保持鮮味,亦有濃濃的麻香味。
麻椒夠香,伴上香辣花生🥜,餸酒一流🍺;
另叫左一份小肥腸,咸香微甜唔算太辣,洗得夠干淨
三款涼拌,蒜香芫荽黃金皮蛋,特別香,流心餡😍
香醋青瓜海蜇頭,酸爽!麻辣涼拌蓮藕,夠爽脆。
最後點左個大滿貫手作冰粉,驚喜😍

竟然有新鮮西瓜同芒果🍉🥭
另有花生碎山渣芋丸小丸子,超解辣😊必點‼️
必點推薦
大滿貫冰粉😋
肥腸😋
招牌雞,  麻椒雞😋
2024-11-06 0 views
想食下辣野,又可以買多個餸for晚餐去到大埔墟買野順面就試埋呢間,因為屋企人唔食得太辣所以就叫左麻椒雞,麻椒味唔會話太辣,而店員會撕開晒啲雞肉,去哂骨食啖啖肉,麻香好出,雞肉亦都好嫩,好送飯好食!另外金牌肥腸處理得幾乾淨,好有咬口好煙韌,個醬汁調味唔錯,味道好香濃!仲買左個大滿貫冰粉做甜品,一大碗冰粉,配料放有生果、芋圓、粉圓、還有配料。鋪頭仲有放黑糖漿及桂花糖漿,食落好解辣,口感好正!下次唔想諗煮咩可以再食呢間!
想食下辣野,又可以買多個餸for晚餐

下次唔想諗煮咩可以再食呢間!
2024-11-02
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Dinner
  • 麻椒雞
  • 金牌肥腸
大埔有好多隱世既美食店😋今日難得過嚟呢頭 ,終於可以試下呢間bookmark想食好耐既麻椒雞尋麻記(๑´ڡ`๑)✰⋆🐔招牌麻椒雞 $88 半隻麻椒雞係佢哋必食既招牌菜🏅本身自己都好鐘意食麻辣川菜同手撕雞,所以一路都好期待,果然冇令我失望🤩麻椒雞係現場即叫即撕,雞入面釀滿辣椒🌶️花椒等等多種香料,唔怪之得係店外都聞到陣陣香味。雞肉好juicy好嫩滑,小辣對我嚟講啱啱好,唔會太辣,但又好夠麻香,好惹味😋😋性價比高⭐️✰⋆🍖金牌肥腸 $32 肥腸係另一道招牌菜,食落新鮮完全冇怪味,好明顯有用心清洗過👍🏻滷水汁醃到好入味,肥腸咬落好軟好有口感,完全唔會韌,旁邊仲配左白雲豆解膩,所以食完都唔會覺得好油膩。✰⋆🐥檸檬雞爪 。藤椒鳳爪 $52🍋雞爪味道酸酸甜甜,好開胃🌶️藤椒鳳爪辣度適中,肉質好爽口彈牙,好好味,欣賞佢哋既雞爪鳳爪都已經去晒骨,食落好方便😆✰⋆🥓麻辣牛肉乾 $20老闆話係新品🆕仲叫我要配啤酒食🍺食完終於知點解🤣牛肉鮮嫩唔會好乾,香辣過癮,下酒菜一流!✰⋆🥒老醋青瓜海蜇頭 $20海蜇頭非常爽口,青瓜清脆,醋同蒜香汁調味得啱啱好,唔會過咸過酸,仲可以帶出海蜇鮮味👍🏻又一道好好味既開胃小食😋✰⋆

🐔招牌麻椒雞 $88 半隻

🍖金牌肥腸 $32

🐥檸檬雞爪 。藤椒鳳爪 $52

🥓麻辣牛肉乾 $20

🥒老醋青瓜海蜇頭 $20

🥗香辣笋尖 $20
老闆話佢哋選用既筍同平時出面食開嘅唔同,食落真係香嫩冇渣,同麻辣既醬汁一齊食好滋味😋

🍲上面咁多款小菜都睇得出店家既用心烹調製作👍🏻👍🏻老闆好nice係一間好有人情味既小店❤️下次想試埋麻香雞同其他涼菜🤩
2024-10-06 260 views
必食麻椒雞Ꮚ・ꈊ・Ꮚ♡ ✧*。♡ ✧*。♡ ✧*。♡ ✧*。♡ ✧*。在大埔鐵路博物館的悠閒遊覽後,我被一陣誘人的香氣吸引,來到了尋麻記香麻。這家以麻椒雞聞名的小店,確實沒有讓我失望。𖤣‪‪.°·˚.𖤣。゚‪‪𖥧*𖤣‪‪.°·˚.𖤣。゚‪‪𖥧*𖤣‪‪.°·˚.𖤣。゚我點了招牌麻椒雞,店員即叫即撕,雞肉的香氣瞬間撲鼻而來。這道菜的雞肉外皮酥脆,肉質鮮嫩,搭配上花椒的香味,讓人每一口都充滿驚喜。雞肉的滑嫩感與麻辣的刺激相得益彰,令人食欲大開,真的是一個完美的開胃菜。𖤣‪‪.°·˚.𖤣。゚‪‪𖥧*𖤣‪‪.°·˚.𖤣。゚‪‪𖥧*𖤣‪‪.°·˚.𖤣。゚除了麻椒雞,我還嘗試了有點香辣的雞腎。這道菜的口感相當出色,雞腎不會過韌,辣味適中,讓人每一口都能感受到香辣的滋味。這道菜與酒的搭配更是一絕,讓整個用餐體驗更加升級。📍尋麻記 (大埔)大埔寶鄉街35-39號寶康大廈地下C號舖
必食麻椒雞Ꮚ・ꈊ・Ꮚ

♡ ✧*。♡ ✧*。♡ ✧*。♡ ✧*。♡ ✧*。

📍尋麻記 (大埔)
大埔寶鄉街35-39號寶康大廈地下C號舖

2024-09-26 325 views
尋麻記喺大埔開業大概兩年,一直以來,老闆嘅用心經營,令呢間小店成為不少街坊嘅心頭好。每次嚟到尋麻記,即使系繁忙時段,老闆總系面帶笑容,呢份熱情嘅服務態度真系令人感到愉快。今晚我稍微晏咗一啲到,麻香雞已經售罄,老闆娘提議試試切雞。果然無介紹錯,切雞皮好爽口,肉質夠滑,沾埋口水雞汁食,非常惹味。我見店面經常有人排隊買手撕雞,問老闆娘點解唔預製,她告訴我,現場手撕較新鮮,口感也更好。佢對出品嘅堅持顯然系成功嘅原因之一。涼麵可以自由配菜,我揀咗豆干絲、雞絲和薯絲。涼麵加埋配菜,份量十足,味道非常好,特別適合夏天享用。不得不提嘅仲有老闆娘親手製作嘅手工冰粉,每日新鮮製作,今次點咗碗乜都有嘅大滿貫,水果粒、花生碎、提子干、桂花糖水等,甜而不膩,每一啖都無比滿足。

爽口,肉質夠滑,沾埋口水雞汁食,非常惹味。

2024-09-26
Waiting Time
25 Minutes (TakeAway)
$80 (Dinner)
## 尋麻記🌶️ 麻椒雞🐔辣到入魂🔥🌸麻椒雞(半隻)🌟🌟🌟🌟🌟這隻麻椒雞真的不得了,他的辣都是放在肚裏面,肉質非常鮮嫩,麻味重,但不會影響舌頭的感覺,由於小編叫了小辣的關係香辣口感真的不錯🌸金牌肥腸(中份)🌟🌟🌟🌟🌟滿滿的肥腸果然是好好味,辣得夠過癮,底部放了白雲豆,白雲豆也可以解一解油膩。🌸自選涼麵🌟🌟🌟🌟🌟這個自選涼麵就像廣東的車仔麵。因為可以自己選擇不同的材料,小編今次選擇了豬手及筍尖,豬手的豬皮很Q彈,很容易咬開;筍尖就很爽脆,還有很香的蒜蓉及辣椒,配搭涼麵(小辣)真的是不錯的配搭。涼麵麵質爽口煙靭小編也很喜歡他的小辣醬汁。🌸大滿貫冰粉 🌟🌟🌟🌟一大膠桶裝住滿滿的冰粉,表面放有生果、芋圓、粉圓、還有一些配料。店家還放了黑糖漿及桂花糖漿,拌勻吃之後相當惹味及解辣。
## 尋麻記🌶️ 麻椒雞🐔辣到入魂🔥

🌸麻椒雞(半隻)🌟🌟🌟🌟🌟

🌸金牌肥腸(中份)🌟🌟🌟🌟🌟

🌸自選涼麵🌟🌟🌟🌟🌟

🌸大滿貫冰粉 🌟🌟🌟🌟

2024-09-25
TakeAway
$100 (Lunch)
  • 筍尖
  • 豬手
  • 大滿貫冰粉
2024-09-25 174 views
麻椒雞 半隻 HKD88麻椒雞是他們的招牌之一。我點了半隻,老闆會即場親自為我們手撕雞肉。我選擇了小辣,辣味適中,可以感受到麻的刺激加一點點辣的味道。上面加了大量花生碎,增加了口感。金牌肥腸 (中 )HKD42肥腸經過細心處理,完全沒有任何的怪味。它的滷製過程讓肥腸入味十足,軟滑卻又不失口感。突顯出肥腸的原味,又不會讓過於油膩,簡直是肥腸愛好者必點之選。檸檬雞爪 HKD52另外選擇了檸檬雞爪,比起麻辣雞爪 ,這個好像更特別。雞爪已經去骨,酸酸辣辣的很開胃。燒椒黃金皮蛋 HKD20/100g黃金皮蛋比一般皮蛋少了陣鉛味,而且是糖心,配上辣汁,好食!小總結❤❤❤❤❤📌地道麻辣風味📌金牌肥腸入味📌檸檬雞爪酸辣開胃

麻椒雞 半隻 HKD88

金牌肥腸 (中 )HKD42

檸檬雞爪 HKD52

燒椒黃金皮蛋 HKD20/100g
黃金皮蛋比一般皮蛋少了陣鉛味,而且是糖心,配上辣汁,好食!

小總結❤❤❤❤❤
📌地道麻辣風味
📌金牌肥腸入味
📌檸檬雞爪酸辣開胃
  • 檸檬雞爪
2024-09-18 170 views
在這個中秋佳節,我們在兩小口老闆的餐廳選購了豐盛的美食回家品嚐。首先,麻椒雞(小辣)展現了出色的烹調技藝,雞肉質地結實卻不失嫩滑,搭配的辣椒和花椒醃製後,散發出獨特的麻香,伴菜的花生更是香脆可口,增添了口感的層次。相較之下,麻香雞的滷水味更為濃郁,雖然少了麻香,但對於不喜歡辣的人來說,卻是完美的選擇,讓每位食客都能找到適合自己的口味。老醋青瓜海蜇頭,清爽可口,醋和蒜蓉的搭配平衡得恰到好處,令人感到清新舒適。香辣牛肚則帶來了中辣的刺激,牛肚口感滑嫩,香辣味道讓人食慾大開。最後,燒椒黃金皮蛋質素上乘,晶瑩剔透,暗花分明,令人垂涎。

最後,燒椒黃金皮蛋質素上乘,晶瑩剔透,暗花分明,令人垂涎

2024-09-18
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
2024-08-27 434 views
喜歡食辣嘅人留意 ⚠️大埔墟街市附近有間賣各種麻辣川菜小食嘅外賣店,唔食辣嘅都有選擇,當日買咗部分返去送酒食幾正🤣推介比大家🍋檸檬鳳爪 適合夏天食嘅涼菜,爽脆鳳爪配上香辣醬汁,微微檸檬酸味,返屋企放入雪櫃雪一陣食仲正🤣金牌肥腸 一煲用咗唔同香料煮嘅汁煮出黎嘅肥腸,啲腸清得好乾淨👍🏻,食得好放心,麻辣風味,唔食得太辣可以同老闆講小辣,好似會無咁多辣椒🌶️✨招牌麻椒雞 老闆叮囑一定要食‼️雞‼️皮‼️唔食辣嘅人可以試哩個,雞會即場剪開再手撕,所以要等一陣,雞皮入味之餘保留彈性,雞肉嫩滑而且麻香後勁十足,有驚喜🐔食完無耐屋企人已經叫我得閒再買,希望遲吓會開嚟我果區啦🫶🏻
檸檬鳳爪

🍋檸檬鳳爪

招牌麻椒雞

✨招牌麻椒雞
老闆叮囑一定要食‼️雞‼️皮‼️

食完無耐屋企人已經叫我得閒再買,希望遲吓會開嚟我果區啦🫶🏻
2024-08-25
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
檸檬鳳爪
2024-06-04 367 views
我點咗一隻「招牌麻椒雞」 老闆娘即場將一隻完整嘅雞手撕雞,份量出乎意料咁多,肉質新鮮多汁,雞皮又香脆,仲有濃濃嘅花椒香,對於一個家庭晚餐加餸,真係冇得輸。 點可以做到隻雞咁重花椒味?原來在老闆娘手撕雞之前,成個雞肚係裝滿好多原粒多花椒的仲有一碟麻辣毛豆作為小菜,微辣微鹹好開胃。好抵食,但係晚上通常容易賣光,所以想食就要早啲去。另外,阿女鍾意食手拍青瓜, 所以我特別叫多盒, 真係夠酸脆爽,簡單but夠味,喺飯桌上一定係必備小菜。間舖雖然唔大,但佈置得整齊清潔。間店真係係街坊心水之選。睇黎呢間已經成咗我家定期嘅外賣晚餐啦!

2024-06-03
Type of Meal
Dinner
2024-06-02 325 views
今天下雨,最好就是買外賣食物回家一起吃。約了朋友1:30 ,我12點多就來到大埔墟於是就去蕁麻記看看,怎知道排了三個人等了15分鐘等到差不多朋友的預定時間,趕唔切買麻辣就改朋友gather完再來。下午五點半來到,萬料不到喜愛的海蜇頭已經賣晒,有幾個涼菜盤都清了。幸好最想試的麻香雞還有很多。我點了一隻麻香雞,老闆娘就把雞展開,他問我要不要雞頭和雞尾,我說不要,他就剪掉拎在垃圾桶。她把雞皮出來,雞肉慢慢撕開,將一些黏附在雞皮的脂肪也撕掉。然後將雞肉施成一條一條比較小塊。將全隻雞撕好就將一些配料加入去,麻將和花椒。包好了就再放落去。一隻大雞絲好晒有汁有味道可即食就$148。我另外又點了一盤涼菜,沽清了海浙還有我喜歡的茄子枝竹。於是我點枝竹和茄子。茄子可以選擇不同味道,我選微辣於是就加了一些醬汁。這是按食物重重量來清的。一百克$20。一盒兩款涼菜就$40。回家後煮點米就可伴著吃晚餐。買香港相當入味,不論白肉和紅肉非常明顯,我家人對白肉和紅肉的要求非常明確,他們可以隨便就清楚揀出白肉來吃。涼拌蔬菜也很入味,每一項食物都很香濃,雞有很多花椒,輕輕的麻,沒有多餘的汁液。吃起來很乾淨,雞皮分開出來,也

回家後煮點米就可伴著吃晚餐。買香港相當入味,不論白肉和紅肉非常明顯,我家人對白肉和紅肉的要求非常明確,他們可以隨便就清楚揀出白肉來吃。涼拌蔬菜也很入味,每一項食物都很香濃,雞有很多花椒,輕輕的麻,沒有多餘的汁液。吃起來很乾淨,雞皮分開出來,也是又香又爽滑。

2024-05-22 350 views
聽聞尋麻記係大埔好好名😎 名物招牌菜係麻椒雞同金牌肥腸,今日路經大埔一於走去買嚟宵夜食😋 去到見到都多人幫襯,一個接一個嚟買嘢。 鋪頭唔大間只做外賣,鋪面好乾淨企理👍鋪頭放好一盆盆涼菜,睇到邊樣選邊樣😋 心大心細嘅我樣樣都想食,需要一d 時間選擇😝 🔸招牌麻香雞半隻(不辣的)$88 ~ 雞肚入面嘅花椒香料會因應不同辣度而釀滿😋 今次試麻香雞不辣先,下次再試埋麻椒雞😋老闆現埸剪開隻雞,在客人面前細心慢慢撕開拆肉 , 半隻就係半隻雞,確保無偷工減料👍 入口雞肉好入味又香,好開胃又惹味,肉質嫩食落不會好韌👍🔸金牌肥腸$32 ~ 係等緊雞期間,聞到好香鹵水味,抵唔住要即埸企係到食埋😋肥腸洗得好乾淨沒有一點騷味,食落好滑口唔韌,仲要鹵得非常入味,墊底有大大粒雪豆,老闆話係雲南雪豆,係健康嘢嚟架用於平衡返正肥腸嘅肥美😝 🔸招牌芋圓冰粉 $36~ 老闆娘話冰粉係佢地自己整的,必須要當日食用,隔夜會不好食,睇得出對食物嘅要求👍 冰粉煙韌好q 彈,口感幾特別, 甜度剛好😋 配埋花生碎,提子乾,芝麻,椰果,葵瓜子層次好多真係好好味🤩 必食item👍🔸檸檬雞爪 $52 ~ 清新唔辣,已去骨,彈牙爽口好味👍

🔸檸檬雞爪 $52 ~ 清新唔辣,已去骨,彈牙爽口好味👍

🔸香辣雞腎 $52 ~ 口感鮮嫩不會韌,辣味適中,非常開胃惹味👍

連packing都好企理👍呢樣好值得一讚,樣樣都包得好穩陣,返到屋企無漏過汁😊 樣樣都好好食😋 下次再經開大埔要再買過😊

2024-05-20
  • 麻香雞
2024-05-14 307 views
聽朋友講,尋麻記喺大埔好出名,好多人專登走入嚟大埔買嚟食。尋麻記係做外賣店為主,舖頭雖然唔大間,但係好多人幫襯,成日都要排隊。鋪面好乾淨企理,亦都睇得出老闆有額外花心思去裝飾~今次試咗佢的招牌菜,樣樣都超好食:🌟麻椒雞嗌咗半隻雞,係即場由職員手撕半隻雞俾我哋手法好公道,喺客人面前即場整,半隻雞就係半隻雞,確保冇偷工減料👍👍雞肉好爽口,帶有豐富的花椒味!我揀咗大辣啲辣味係由雞隻入面嘅幾種乾椒醃製而成,所以啲辣味、滷味係同雞肉味 合為一體!👍👍個人覺得辣得夠刺激!不愧係招牌菜,絕對推薦!!🌟金牌肥腸肥腸洗得好乾淨,無臊味, 口感煙韌,夠晒軟糯,滷水味道好入味,又易咬開~肥腸的份量亦都相當多😋😋其實仲有其他小食都好好食,都不可錯過!!
聽朋友講,尋麻記喺大埔好出名,好多人專登走入嚟大埔買嚟食。

鋪面好乾淨企理,亦都睇得出老闆有額外花心思去裝飾~

今次試咗佢的招牌菜,樣樣都超好食:

🌟麻椒雞

嗌咗半隻雞,係即場由職員手撕半隻雞俾我哋

雞肉好爽口,帶有豐富的花椒味!我揀咗大辣

個人覺得辣得夠刺激!不愧係招牌菜,絕對推薦!!

🌟金牌肥腸

肥腸的份量亦都相當多😋😋

其實仲有其他小食都好好食,都不可錯過!!

Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
  • 無骨鴨掌
  • 麻香雞
身為一個雲南人,對麻辣嘅食物一直要求好高。佢不單止係個雞好好味,其他嘅麻辣小食都很滿意。好入味,好送飯,配酒一流!今次係第一次,嗌咗半隻雞同一個麻辣牛肚,下次我要全部試過!真係好鍾意!