2011-06-03 20 views
又係出勤的一日, 老細帶我去呢間日本餐廳食lunch, 一睇個餐牌呆左 基本上樣樣野都過$100, 睇完都唔知叫咩好, 老細話叫set lunch, 當然好. 因為老細係日本人, 係咁講日文(我聽唔明), 之後個經理同大廚都出黎同佢打招呼同交換卡片, 可能係日本文化吧.前菜1. 沙律: 比較特別的係加左魚乾, 有咬口, 但落得太多汁, 好似酸左D2. 漬羅白: 我食完問老細先知係羅白, 因為口感一D都唔似, 凍食的甜甜地, 以為係麵根haha主菜3. 燒青魚: 好好食, 燒得好令,仲係實肉的, 一D都唔腥, 唔似出面食果D, 一夾就散, 淋哂, 鹹鹹地, 加上鼓油同羅白蓉. 正4. 凍豆腐: 好似豆腐花, 好味, 見到個啡色幾想係酒, 唔係鼓油啊, 問左老細都係傳統落鼓油多, 唔會落其他sauce5. 東波肉: 雖然係高膽固醇, 但唔理, 食左先講, 入口即溶, 無得頂6. 燒帶子: 好鮮味, 但底下的海帶個人覺得好酸7. 吉列蠔: 好好食啊, 好脆, 又大隻又肥美8: 魚生: 本人唔食生野, 比埋老細9. 麵鼓湯: 清甜, 好多料, 豆腐, 三文魚......唔錯10. 漬青瓜茄子

前菜

6. 燒帶子: 好鮮味, 但底下的海帶個人覺得好酸
吉列蠔: 好好食啊, 好脆, 又大隻又肥美
8: 魚生: 本人唔食生野, 比埋老細
10.
漬青瓜茄子: 本人覺得太酸
11. 飯: 入面都有料的, 有D菇, 豆腐乾之類, 少少鼓油, 唔會太乾, 幾好

餐後仲有生果(菠羅+西瓜)同綠茶. 值得一提係綠茶, 少少茶香, 一入口就知正啊
, 好滑, 未飲過咁滑的綠茶
應該大約一人250到吧....多謝老細
2011-06-01