2024-02-10 19 views
新一年就應該食啲好野,比自己新一年一個華麗嘅揭幕~今次就第一次喺香港度食我媽家姐🤣 因為佢做緊一個優惠,$1580就可以食到$1880嘅套餐~仲要有成18度餸😳然後兩個人去食仲會送支清酒timmm😉 其實計返條數都幾抵食~1. 沖繩水雲草加芝麻豆腐醬菠菜水雲草係酸酸地嘅夾雜着一啲蟹肉絲,然而嗰個芝麻豆腐醬都幾重豆味,同埋菠菜嚟食就有另一番風味~兩樣前菜都係屬於比較開胃嘅菜式2. 間八薄切我諗我真係第一次食間八,師傅真係切得好薄,完全冇腥味,然而主要嘅味道都係黎自佢個酸汁同埋七味粉,間白配七味粉呢個組合特別得來又幾好食~3. 池魚碎切池魚都係完全冇腥味嘅,然後混合咗菊花、麵豉、醋、同酸薑,咁佢住主要個味都係嚟自麵豉同醋,然後上面粒甜黑豆就真係幾甜,剛好平衡返池魚嘅酸味☺️4. 岩手縣大船渡真蠔識我嘅人都知我真係麻麻地蠔🙈仲要係生蠔🤣不過不得不說呢隻生蠔真係好肥美同埋好新鮮,然後佢用咗少少土果醋mousse同海苔做一啲調味,鍾意食生蠔嘅朋友應該好鍾意食,因為佢個味係超鮮甜同埋有好大陣嘅海水味~5. 北海道BB銀雪魚呢道北海道BB 銀雪魚係有輕輕咁樣灼燒過,所以油香味會重啲,然後黑松露嘅味道比

1. 沖繩水雲草加芝麻豆腐醬菠菜

2. 間八薄切

3. 池魚碎切

4. 岩手縣大船渡真蠔

5. 北海道BB銀雪魚
呢道北海道BB 銀雪魚係有輕輕咁樣灼燒過,所以油香味會重啲,然後黑松露嘅味道比較重,不過都同銀鱈魚夾到嘅~

6. 醬油燒帆立貝
嗰粒帆立貝真係超級大嚿🥰用醬油燒真係好香又夠味,入面又唔會燒到全熟,燒到啱啱好,所以個口感好軟嫩😋 不過用紫菜包住有少少cover左醬油帶子本身嘅味道

7. 香箱蟹
真係真係第一次食雌性香箱松葉蟹😚真係好多蟹肉~然後將蟹肉、蟹膏撈埋喺蟹蓋入邊,並將成個蟹蓋填滿咗,所以每筆起一啖去食,都覺得好滿足,因為每一啖都會充滿着蟹肉同埋蟹膏~🥰然後加埋底下嘅醋同埋面頭嘅三文魚子一齊食,就會比較開胃少少~ 但我自己覺得就咁食已經好夠味🤤

8. 鮟鱇魚肝
我又係第一次食鮟鱇魚肝,感覺就係一啲充滿鮮味,但係唔腥嘅醬~然後加入咗士多啤梨同埋蔥碎,再放入乾脆嘅最中餅,成件事嘅口感就昇華左,又軟又脆嘅會令到口感冇咁單一~

9. 磯煮飽魚
呢個鮑魚煮到勁入味,真係一啲腥味或者唔新鮮嘅感覺都冇,然後口感又爽口彈牙,加埋嗰個鮑魚肝醬去食,瞬間令到個鮑魚更加鮮味~

10. 金目雕笠鱗燒
呢個金目雕笠鱗燒啲魚鱗燒得好脆,但係魚肉又唔會燒得過分熟~啲魚肉食落口都好結實嫩滑同埋都有油香~最特別嘅係佢個南瓜湯球,係一個有一層透明膜包住嘅分子料理~飲落去又冇喺日本飲嘅南瓜凍湯咁杰身同濃味,反而係清少少嘅味道~

11. 赤貝 壽司
12. 甜蝦 壽司
13. 鰤魚 壽司
14. 黑鯥 壽司
赤貝壽司燒得嗰個口感好爽口彈牙,然後都係比較消滯嘅用咗橘子汁同柚子皮去調味;甜蝦壽司好讚係因為成隻甜蝦都用咗蝦膏整嘅甜豉油去調味,所以成舊壽司都充滿着甜蝦嘅鮮味;鰤魚壽司都好特別,入邊會有少少辣,係因為用咗黃芥辣同芝麻碎去調味;黑鯥壽司都用咗蔥去辟走腥味~

15. 海膽迷你飯
好少見到海膽係咁深嘅顏色,但係完全都係好新鮮一啲腥味都冇,同平時食嗰啲靚嘅海膽一樣都係咁Creamy~

16. Double燒拖羅😍
豉油燒過 燒過 兩片拖羅 紫蘇葉
呢個真係超級好食,入面有兩塊肥美嘅拖羅,一塊就係用豉油燒過嘅,而另一塊就係就咁炙燒過~兩件都好Juicy,然後再用紫蘇葉天婦羅包住,個口感真係不得了🥰「軟硬兼施」!

17. 魚湯
魚湯清甜得來又唔會滯又無腥味,真係啱晒我呢啲驚腥嘅人士~同時又可以清下味蕾~

18. 水玄信餅
最後嘅甜品係bling bling嘅櫻花水玄信餅🤩 加上會變色嘅櫻花糖漿~一個充滿少女心同檸檬味甜甜嘅水玄信餅就登場了~ 食完都完全唔會覺得漏

喺香港嚟講嘅我媽家姐,我絕對覺得呢個係一個好好嘅體驗~食材嘅質素係完全拍得住日本嗰啲~同埋都好佩服師傅嘅刀工,因為佢有啲魚真係切到超級極薄,真係超級考功夫~
2024-01-07
$1588 (Dinner)