坦白講😏 #小秘書 對 #日本拉麵 一向冇乜興趣😅 莫講喺香港,就算飛到日本都好少幫襯😅😅 不過呢晚因為大家知我趕時間,諗住近近地醫飽個肚🍜就走人… 誤打誤撞我哋走到嚟 樂富廣場Lok Fu Place 地下嘅「岡山一番店拉麵」幫襯😏 餐廳門面裝修得好有日本氣色,食物都以 #拉麵 為主🍜 食客可以根據自己嘅喜好,選擇 #湯麵、#油沾麵,仲有 #拌麵 三種。既然前者兩款我都試過,呢日就等我叫個 #溫泉蛋芝士叉燒拌麵,試吓過江龍嘅手勢😚餐廳服務以自助式為主,揀好食物同煮法,先要出去俾錢,大概等咗10分鐘左右,大大碗嘅拌麵終於嚟到我面前🤤 中盛嘅份量比我想像中多,加埋兩塊追加嘅叉燒,顯得更有份量🤭 不過我落單嘅時候,要求「走芽菜」,所以份量已經少咗啲😁 我有信心一定可以K.O.佢🤭 除咗 #叉燒 之外,#拉麵 上面鋪上 #芝士碎,仲有 溫泉蛋,睇落都幾豐富🤤 不過真心冇諗過碗底下面嘅醬汁咁濃味😅 配料連湯汁同拉麵攪拌埋一齊… 可以用齋一個字嚟形容「鹹」🙂‍↔️🙂‍↔️ 加上「岡山一番」嘅拉麵俾我認知嘅麵條粗壯,一下子索埋啲湯汁特別重口味😅 好在咁啱有部水機就係我隔籬,唯有一邊食麵、一邊飲水中和吓

餐廳服務以自助式為主,揀好食物同煮法,先要出去俾錢,大概等咗10分鐘左右,大大碗嘅拌麵終於嚟到我面前🤤 中盛嘅份量比我想像中多,加埋兩塊追加嘅叉燒,顯得更有份量🤭 不過我落單嘅時候,要求「走芽菜」,所以份量已經少咗啲😁 我有信心一定可以K.O.佢🤭 除咗 #叉燒 之外,#拉麵 上面鋪上 #芝士碎,仲有 溫泉蛋,睇落都幾豐富🤤 不過真心冇諗過碗底下面嘅醬汁咁濃味😅 配料連湯汁同拉麵攪拌埋一齊… 可以用齋一個字嚟形容「鹹」🙂‍↔️🙂‍↔️ 加上「岡山一番」嘅拉麵俾我認知嘅麵條粗壯,一下子索埋啲湯汁特別重口味😅 好在咁啱有部水機就係我隔籬,唯有一邊食麵、一邊飲水中和吓味蕾啦🤭🤭

📍 岡山一番店 (樂富)聯合道198號樂富廣場A區地下L224-L225號舖
2024-03-20