Restaurant: The Charcoal Room
Terms & Details:
2019-01-16 150 views
旺角T.O.P近年來開了好多餐廳,經過好幾次一直都冇試過,今次就趁住天氣再度轉涼食個韓燒。【Summary】環境好,適合聚會,食物質素高,尤其推介前菜同韓牛。兩個人食得好滿足,性價比頗高。<極上新年套餐> HKD892【前菜】主調都喺甜味帶辣,有芽菜、青瓜同茄子。大愛哩度嘅泡菜同茄子,味道甜甜地,唔會被辣味搶走曬,而芽菜就好香麻油味,但難得又唔會過油膩。【九節板】今晚第一個驚喜。之前未見過九節板,原來喺炸得酥脆的紫菜,盛載牛肉蟹柳等等各種配料。口感好豐富,咬落香脆可口。【魔法梳打&菠蘿梳打】打卡一流的魔法梳打,飲落酸酸甜甜,到最後我都飲唔出喺咩哈哈。至於菠蘿梳打,菠蘿糖漿味道頗濃,很開胃。【韓式糖餡餅」】一開始以為喺pizza,食落又有啲似年糕。上面滿滿一層厚芝士,非常有韓國特色了😂味道鹹甜得宜,煙煙韌韌好適合我。可惜芝士冇拉絲效果,以及如果可以加啲肉啊海鮮啊就更好了(我真喺當佢pizza咁來評價)【柞木炙燒韓牛海膽卷】今晚第二個驚喜

【Summary】
環境好,適合聚會,食物質素高,尤其推介前菜同韓牛。
兩個人食得好滿足,性價比頗高。

<極上新年套餐> HKD892

【前菜】

【九節板】
魔法梳打

【魔法梳打&菠蘿梳打】

至於菠蘿梳打,菠蘿糖漿味道頗濃,很開胃。

韓式甜餡餅

【韓式糖餡餅」】

柞木炙燒韓牛海膽卷

【柞木炙燒韓牛海膽卷】
今晚第二個驚喜。原來包牛肉的,不只有生菜,薄荷葉也是佼佼者。韓牛油脂的油脂、細細一啖滑溜的海膽,再配上薄荷葉同紫菜,竟然可以搭配得咁好。薄荷葉掩蓋了海膽的腥味,又突出左佢嘅鮮味,再中和左韓牛的肥膩感,當下真喺覺得自己從來未試過用薄荷葉包牛肉好蠢。

上等稀少部位

【上等稀少部位】1++韓牛
用個好古裝劇的木盒裝住,仲有冷凍出煙效果,好有gimmick,而且大部分都好厚切,夠曬搶眼。專登問左侍應,邊款喺咩部位。以下由最推介開始講起:

牛胸腹(左上)👉🏻 非常肥美,顏色喺幾款入面最淺,最易認。味道方面油脂香味最重,口感亦喺最軟(不過不是最易咬,多少有些筋)我個人覺得略顯有些太肥膩,鑒於我地留到最後先食,已經好飽,反而覺得有啲暴殄天物,未能夠好好享受牛油充斥的快感。

並列第一喺牛梅花肉(中上)👉🏻雪花分佈均勻,是幾款中切得最薄的。口感同樣柔軟,油香味依然喺主旋律,但當然冇牛胸腹咁霸道, 香味亦稍有不同,有種獨特又熟悉的焦香味。

然後喺牛肩肉(右上)👉🏻最好咬的一款,油香味繼續比梅花肉再弱一些,但仍然主打。

牛肉眼蓋(中下)👉🏻大大的一塊,要切開。肉味最濃,油味終於退居二線。但略顯有筋,稍微難咬一些。

牛舌(右下)👉🏻雖然只有一塊,但極為厚切。雖不算很好咬,食得出有汁也已經很出色。

牛小排(左下)👉🏻對我哩種懶人來講,牛小排太有嚼頭了,不過喺幾款入面肉味同油脂味最平衡的一款。

牛腸👉🏻一個星期前先聽講原來有牛腸可以食,今日就食到。不過唔知喺牛腸特色定我地手法不對,咬到我好攰😅點韓式辣醬幾惹味,如果可以醃下再燒唔知會否更加入味。
醬油八爪魚

【醬油煮八爪魚】
好香的醬油味,咬落唔喺平時果種彈牙的,反而喺較為軟身扎實。

【蔬菜拼盤】
我想略過。可能哩世都學唔識燒蔬菜...點解我燒足全程都好似燒唔熟啲南瓜片???不過燒冬菇同粟米真係好味(唯一燒得熟嘅嘢...)

💁🏻‍♀️環境清幽,可以選擇室內或室外,我地選擇室外,有種天台BBQ的感覺,好寫意。唯一的壞處就喺會冇左抽風機,油煙飄去邊,全憑老天爺的安排。

💁🏻‍♀️服務好好,會主動介紹翻點食(比如九節板)。上菜的速度唔會太急,可以慢慢食慢慢傾計。

💁🏻‍♀️食物出品頗為高質,之前一直唔算太中意韓國菜就喺怕樣樣嘢都辣,唔中意韓牛喺因為覺得佢不如和牛香又不如美國牛肉味重,今日試左柞木確實改觀唔少,甜口的前菜以及有層次的韓牛都令我印象深刻。
魔法梳打
韓式甜餡餅