2015-11-11
呢幾年深水埗、長沙灣開左唔少Cafe,好似多左好多地方hea,不過始終都好難搵到一間真係好舒服,可以慢下來嘅地方。知道長沙灣開左間柚子做主題嘅Cafe,位置偏僻,所以諗住去試下。因為間鋪對住內街,所以一時唔為意都行多左個街口,不過就算偏僻,可能因為始終都係細,加上食晏時間,所以去到嘅時候都幾乎滿座,只能坐在吧枱,其實無所謂,有啲陽光,仲幾舒服TIM。不過,可能因為始終唔夠空間,喺吧枱對住無乜人嘅街,有陽光曬進來,好想好好享受嘅時候,後面嘅人聲卻此起彼落,有點剎風景。(都明唔關店主事,只怪香港真係好多人…)食物方面,基本上選擇唔多,主要係兩款All Day Breakfast,同埋各款多士(店用「吐司」,但梗係覺得「多士」感覺親切啲)。因為唔想食煙肉,所以叫左呢款素嘅ADB。有炒雜菇、茄汁豆、炒蛋、沙律同多士,咁就68蚊,其實以ADB來說價錢OK。不過呢,佢跟餐只配黑咖啡……對於唔飲咖啡嘅我黎講,就只可以加錢配其他野飲。既然黎得柚屋,梗係點柚子類飲品,今次點左柚子茶。不過咁樣一加,成個餐變左九十蚊。到佢送到過黎嘅時候,不禁覺得份量有點少。女仔一個,正值Keep Fit中,所以尚可。而且味
但過程中見到都有唔少客人同店主好好傾,相信係熟客仔。
小店就係有呢種好。
臨走時見到店主捧左甜點出來,似乎係柚子嘅蛋糕,諗住下次要試下~