2021-08-31
買完海鮮之後,店家比咗張卡片介紹去南記,興記就上年食過一般,泰xx係YT睇過又麻麻,所以今次試吓南記,有人之前都話試過ok , 所以就揀咗南記。餐廳環境都算OK,冷氣夠凍,唔會坐得迫迫夾夾。燒鵝半隻燒鵝都算合格嘅,全部多肉走肥😋 如果皮再脆啲就仲正。蒜蓉開邊蒸海中蝦有粉絲底,蒜蓉同啲䜴油味都好好仲帶有少甜味,配埋粉絲底一齊食正啊,撈埋白飯一齊食仲正😂呢碟做得最出色。砵酒焗生蠔買嗰陣店家話推介北海道蠔,話一盒有10幾隻,但最後餐廳整出嚟得返7隻🙄懷疑被餐廳廚房偷食咗🤔 又貴又細隻,北海道蠔($180)都係麻麻,冇美國桶蠔($120)咁大隻同冇咁好食。椒鹽瀬尿蝦呢碟最伏,斑馬瀨尿蝦買嘅時候好生猛嘅,但整出嚟變咗油泡咁,啲油浸到瀨尿蝦嘅殼嘅淋晒,啲肉又梅晒,蝦膏係有啊,有啲膏仲散晒,未試過咁差。䜴汁蒸南非鮑魚鮑魚肥美大隻,但竟然未熟,要翻蒸,結果過熟,比較可惜。䜴椒蟶子上枱嘅時候已經除咗殻,略嫌有少少🤏靭蒜蓉粉絲蒸大元貝呢個冇蒜蓉開邊蒸個汁咁出色,普普通通,元貝係好食嘅,但蒸得熟咗少少。生炆班頭腩呢個整得麻麻,我自己就鍾意食蒸,原汁原味嘛。買海鮮個店家送咗一啲海鮮比我哋做湯料有蜆,有魚,有瀨
餐廳環境都算OK,冷氣夠凍,唔會坐得迫迫夾夾。
燒鵝半隻
燒鵝都算合格嘅,全部多肉走肥😋 如果皮再脆啲就仲正。
燒鵝
蒜蓉開邊蒸海中蝦
砵酒焗生蠔
椒鹽瀬尿蝦
䜴汁蒸南非鮑魚
鮑魚肥美大隻,但竟然未熟,要翻蒸,結果過熟,比較可惜。
䜴椒蟶子
上枱嘅時候已經除咗殻,略嫌有少少🤏靭
蒜蓉粉絲蒸大元貝
生炆班頭腩
呢個整得麻麻,我自己就鍾意食蒸,原汁原味嘛。
買海鮮個店家送咗一啲海鮮比我哋做湯料
有蜆,有魚,有瀨尿蝦(好大隻㗎)。
燒鵝,炒菜,啤酒丶汽水丶白飯連海鮮加工費大約$1600左右,本身叫咗4個白飯,但張單寫咗6個,大家記得check 單喔。