2020-10-02
自從限最令之後都比較少出街食晚餐,加上最近成日開OT冇約人,放工之後就揀咗喺Mikiki幾百芳池上便當買外賣。便當套餐大概係$60左右,有主食同配菜,附送一杯台式飲品,非常抵食。我買咗香酥雞翼便當($54)配玫瑰鐵觀音茶拿鐵,唔鍾意飲太甜嘅話,可以要求少甜。由外賣包裝都睇到佢哋嘅心思,拿鐵唔係用膠蓋,而係直接封住杯口,而且另外袋住,所以唔會擔心倒瀉。雖然話配菜,但係一啲都唔馬虎,有粟米、粉絲、滷水蛋同埋椰菜。配菜送飯一流,粟米夠甜,淋左滷水嘅粉絲亦都非常之入味,用嚟撈飯已經好好食。有蔬菜亦都令成個餐感覺健康咗(補償食炸雞翼嘅內疚感 )雖然係外賣,行左10幾分鐘,炸雞翼仍然可以保持脆皮,一啲都冇腍到,脆到咬皮嗰陣有聲 ,但同時又唔覺得油膩。咬到入邊肉質亦都非常鮮嫩,肉汁充足。至於杯玫瑰鐵觀音拿鐵,玫瑰味非常之香,飲落去甜甜地,亦都保留到茶味。