2009-09-04
今日在寧波為老闆興祝生日,真係相當熱鬧,九乘門生都出席.也許是星期天,所以大家都好準時.一大班人坐低,就雞啄唔斷.我作為今次活動半個搞手,幫手點了幾個菜.因為今日準備了蛋糕,過半數係女仔,唔想浪費食物,所以唔係要咗好多野.小吃冷盆要了燻蛋,炸臭豆腐,鹽水鴨,主菜要了黃金蝦,雪菜桂魚同百葉炒菜,還要了家常餅同小籠包.來之前定了獅子頭湯,伙計話係四人份量,所以又要咗個蘿蔔絲鰂魚湯.燻蛋先上,大家都驚嘆怎可做到面熟心不熟.橙中帶紅的蛋心,好吸引,可惜只有咸蛋影子,沒有咸蛋味道,直情得燻香,無味道.但加上華鹽後,味道竟完全不同,好特別.叫臭豆腐時,個個都話試下.點知舉手認投,竟得三隻手.還好不用一人食兩件...豆腐上檯時,個個都話臭,唔臭點叫臭豆腐呢.我就覺得件豆腐唔係幾臭,不個都發得幾夠,因為豆腐內有很多小洞.同樣要配上甜辣醬才食出味道.鹽水鴨比之前小食更失色.成碟主打係骨,都分唔出d肉稔定韌,所以早早被大家放棄了.獅子頭湯,一上檯已經分成八份,見唔倒特大獅子頭,失望.第二個失望係,個伙計話唔夠食,所以我地要多一個湯...獅子頭其實係一個豬肉菜燉湯,唔係好特別,不過菜真係好稔甜.之後上的主菜
之後上的主菜跟小食差不遠.黃金蝦新鮮,只是大量咸蛋黃把味道全蓋過了.極濕又極油的咸蛋蓉.伴飯麵應該不錯,但我們要的是家常餅,還是分開好一點.女生都覺得膩,老闆倒吃得高高興興.
雪菜桂魚比較清淡,雪菜唔係好咸,但僻唔走魚的泥味.百葉炒菜,菜鮮甜,百葉清淡,最適合中場清一清味覺.
蘿蔔絲鰂魚湯,奶黃色,煲得好夠火喉,好清甜又無鯹味.魚雖然煎過,但個湯唔係太多油.蘿蔔絲稔甜好味.是日最愛.
個小籠包一上檯就知道出事,包皮皺成一舊,明明食落有好多湯,點解個賣相咁樣?而且個湯勁咸.最後上的係家常餅,係這裏最出名的,終於對板.個餅底烘到好鬆化,好香口,加上蔥同芝麻提香,是日第二最愛.
食飯時,大家講起今日的菜好特別.同檯有一半人上過寧波工作,但燻蛋,炸臭豆腐,百葉在寧波都未聽過.唔通ed係本地化咗的寧波菜.