2017-06-12 342 views
香港天氣真係越嚟越熱,有陣時熱到個人都冇乜胃口。口淡淡咁樣,食一碗濕濕地嘅越南河就啱晒啦。其實尋日出開灣仔見到呢一間d人排晒隊已經好想試,今日男朋友有時間就陪我出嚟食嘻嘻。今日七點半嚟到好在有位,因為店仔細細得五張枱。我哋一坐低出邊已經有五六個人排緊隊,好誇張。佢嘅招牌有塊楓葉,原來佢嘅河粉係加拿大嘅口味。工作嘅關係成日飛,都試過唔同國家嘅越南河,印象中加拿大嘅版本湯底就會係少甜,偏濃味d。我哋兩個就叫咗安格斯生牛肉坑腩湯河粉,仲有火車頭湯檬粉。呢度加$15可以轉set combo包小食同埋嘢飲。咁我哋就叫咗香茅雞翼,香茅蝦餅,再加多兩杯凍嘅越南咖啡(combo+$15)男朋友嘅生牛肉坑腩湯河粉先上,偷飲一啖個湯底,的確係好濃少甜,而且帶有藥材味道。金不換,芽菜,青檸,指天椒分小碟另上。 配料份量雖然冇加拿大咁多,不過都夠。安格斯牛肉好肥美入口即溶,坑腩都煮得好淋,筋膜位好香,唔錯。因為我貪心想食多啲餸所以叫火車頭。我個火車頭嘅份量好大呀!特別係拍落男朋友碗粉度就好明顯。我一個人根本唔會食得晒呀⋯不過大隻仔男朋友會幫我包底既,冇問題!佢上邊有牛丸,安格斯牛肉同埋坑腩。牛丸肉味夠又彈牙

因為我貪心想食多啲餸所以叫火車頭。
我個火車頭嘅份量好大呀!特別係拍落男朋友碗粉度就好明顯。

佢上邊有牛丸,安格斯牛肉同埋坑腩。牛丸肉味夠又彈牙,足料!

雞翼蝦餅幾香口

越南咖啡夠香夠濃
平時我飲咖啡就唔會叫凍嘅,但呢度嘅湯底實在太夠熱,真係要飲啲凍野平衡下!

呢度最出色嘅真係佢個湯底同安格斯牛肉,下次經過一定會翻食。