2024-06-08
自從係韓國食完「一隻雞」之後就一直對佢嘅味道念念不忘😳🥹見到香港都開咗類似嘅餐廳,bookmark 咗好耐,個日就專登過去試下🇰🇷🤩辣炖火鍋(S)$368餐廳有原味同辣味俾我哋揀,因為同行友人怕原味會冇味,所以我哋就揀咗辣炖火鍋🌶️🍲店員推介我哋2 個人就叫S,不過都有一隻雞🤣🐓上面有勁多蒜,店員提議我哋夾啲蒜落個點雞肉嘅醬油度,加蒜會更好味💗個鍋望落好似好辣紅卜卜,但食落都唔會好辣,有少少辣味刺激,都幾惹味😝不過啲雞肉除咗雞髀之外,都比較「鞋」...尤其是係雞胸,唔知係咪煲得太耐...🥲而且隻雞都唔算大隻,所以份量我覺得啱啱好煲入面仲有韓國年糕,不過年糕就唔太煙靭,口感欠奉,有啲硬同細條...反而入面我最冇期待嘅薯仔就最有驚喜🥔因為佢索哂啲湯汁,而且煲咗好耐所以淋哂,好食到爭住食🤣最後我哋雖然好飽,但都叫多咗個烏冬,唔好蹝咗個湯底🫣.如果冇係韓國食過類似嘅,其實我覺得係唔錯的,但有對比有傷害,所以下次如果我真係想再食,我都係會去韓國先食,因為都真係有分別🥲🥲
辣炖火鍋(S)$368