2022-09-12 265 views
人生嘅第一碗米線,係响雲貴香食嘅,所以或多或少都有一種情意結,雖然而家佢已經唔係最好食嗰間。經過將軍澳,見到有雲貴香,二話不說即刻衝左入去叫咗碗小窩米線,小辣,加肥牛炸醬豬紅⋯等咗20分鐘碗野先黎,齋講米線,米線係好食嘅,軟硬適中,不過個湯底就令人非常失望,話明小窩米線係有芫荽、酸菜、芽菜、蔥等等,但係成碗米線一片芫荽都冇,酸菜份量極少,而且切到好碎,一啲酸味都冇,叫咗小辣,但係連埋炸醬,都只係微辣,湯底亦比以前淡左好多。我平時習慣叫炸醬分上,但哩間嘅姐姐話唔得(之前食開旺角、沙田、銅鑼灣分店都可以,不過已經係好耐之前嘅事),算係一個令我幾失望嘅位。豬紅係好食嘅,又甜又彈牙,但衰在個湯底偏淡,嘥咗個豬紅。肥牛就真係最差,好似烚咗成個鐘咁又韌又硬。炸醬就真係點評唔到,因為都撈晒入個湯底度,溝淡晒。齋講今日我食呢碗米線,就真係比另外三間本地好出名嘅米線舖失色好多。如果只係比較雲貴香嘅分店,似乎銅鑼灣店係最好食,將軍澳店就真係最麻麻啦。仲有,好多雲貴香姐姐都好串,擺到明唔sell服務態度⋯

2022-09-12
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$70 (Tea)