2013-02-13 132 views
因亞女順利升學, 是日星期六下午收工, 特意和亞女去黃大仙和荃灣圓玄學院還神 ,回程已接近六時, 拜完神唔多想食肉, 經過搜尋荃灣廣場 : 大自然素食 , 一於試試行完商場約七時左右上去攞位 , 門外有幾個人在等候 , 但取的籌號要十多個NO.後等了一會未見有客埋單出來, 心想不知要等多久 , 正商討想轉其他地方食, 點知即時叫籌, 連續叫多個NO. 不是沒人應, 就是未齊人不準入, 原來要齊人才入, 限時兩小時, 因我們齊人所以即時有位給我們 . 開茶後打開餐牌, 嘩~~~ 我們入錯地方呀 !!! 餐牌上大部份是肉類名 , 海鮮名, 什麼 鱔 , 海皇呀, 什麼 牛仔骨 , 咕嚕肉 , 沙拉骨 , 羊肉, 雞......等等 餐廳名 "大自然"... 沒錯呀, 明明是"素食" , 再看清楚餐牌原來是以豆干, 苟葋等素材來加以模仿真肉的質感和形態 , 雖然十分佩服餐廳之大膽創意 , 有綽頭又創新, 又知道 "素" 不等於 "齋" , 但原本一心一意想食素, 入口的雖真是"素" , 但眼見的, 落單的, 感覺的卻不一樣, 有點口是心非 , 自欺欺人的感覺

因我們齊人所以即時有位給我們 .

感覺的卻不一樣, 有點口是心非 , 自欺欺人的感覺

未等仔細看餐牌, 亞女已落單叫小食 : "齋鹵味" 個侍應好快覆"無"

~~~ 有無攪錯呀, 最基本最大路的 "齋鹵味"都沒有, 離譜了一點呀? 個心即時沉了一截.
三個人胃口已經被打沉了一半, 隨意點了個二人餐, 再加一客芋頭魚

沙爹羊肉串 ---- 沙爹汁好夠味 , 羊肉又真有少少肉的質感 , 不用"素"立場看, 是絕對ok的

金瓜海皇燴翅 ---- 味道清淡, 有一些素翅 和 素蟹柳, 普普通通啦

鹹魚蓉菜粒炒飯----- 要讚是 : 真的好味有"鹹魚" 味和口感 , 要彈是遺反了素和清的原意

蟹肉蛋白扒西蘭花 ----- 整晚最像素的一碟小菜

芋頭魚 ----- 好多"齋舖" 或有齋菜供應的 "寺廟" , 都有此款 "魚形狀的芋頭蓉" , 以本人
多年來不同地方試過此道, 其實周圍都大同小異, 入口鬆化香滑, 只差在附碟的是什麼獻汁 ,
但此間餐廳的芋頭魚 , 有好大好大需要改進的空間, 說句唔客氣的老實話 , 兩個字---- 難食
單看賣相已經大打折扣了, 入口感硬 , 太干身, 無芋頭香味, 甜酸汁又唔得, 失敗

一個二人餐 ($168) + 芋頭魚 (沒記錯好似呢條魚要$68元) + 茶水雜費 = $281 元 ( 唔值

2013-02-02
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)