2018-10-22 389 views
今日同媽咪出荃灣拜山,本身媽咪想食味千(佢係忠實fans😂,好難迫到佢食其他拉麵)。但因為巴士係葵芳站落,所以就係番呢頭搵野食。係新都會行左陣街,睇水牌見到呢間鋪係日文名,就諗應該都有拉麵食,所以就決定食呢間。午市黎講都唔算等好耐,等兩三張檯就有。等入座既同時,侍應會比menu同order紙我地睇定、剔定要食啲咩。佢地既拉麵都有十零款可以揀,麵質、蔥、筍都可以選擇,但就唯獨得男盛拉麵可以揀熟成/辣塩湯。入座之後,第一眼就留意到檯面啲調味料🤔。除左有一般既辣油、胡椒粉個啲,最特別係有三樽野,分別係黑蒜油、梅子醬同柚子胡椒。我估係要黎加落湯到,等湯底既味濃啲,所以我加左最大路既黑蒜。另外試左少少個柚子胡椒,覺得太鹽,都係乖乖地食番黑蒜油🤣。媽咪嗌左「黑蒜熟成濃湯拉麵」,我就揀左「俺流男盛拉麵」,因為見佢最多料。湯底好香濃,麵都好彈牙🍜。最感動既係溏心蛋係一隻,唔係半隻🤩,平時啲拉麵都係得半隻。至於啲叉燒都ok,不過我本身就麻麻地叉燒,唔鐘意食到肥肉。碗麵仲有兩大舊炸雞,真係好大塊。啲色有啲淺,唔太似唐揚炸雞。不過因為上菜個陣直接浸左落湯到,個皮已經唔脆😭,啲雞另上會好啲!整體黎講係中上水平

黑蒜熟成濃湯拉麵
俺流男盛拉麵

整體黎講係中上水平,雖然唔算好平,但間唔中黎食下都唔錯👍🏻。
2018-10-21
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$95 (Lunch)
黑蒜熟成濃湯拉麵
俺流男盛拉麵