2024-01-03
天氣轉涼❄️係時候打邊爐🍲,今次同好友黎到久仰大名的世一火鍋店「大滾友」,貪佢多元化湯底口味,夠曬新鮮感。餐廳裝潢走中國宮廷風,充滿古色古香,而且乾淨衛生,無油煙油膩感。玲瓏浮凸。花膠雞湯鍋(半隻雞):店員呈上毫不吝嗇的大大塊花膠並幫忙先剪細塊再落鍋,飲其原汁原味的花膠雞湯,呷一啖湯頭,雞精華鮮甜濃郁,花膠充滿膠質,補補骨膠原。不小心飲了三碗湯先收手,飲完仲好暖身!之後就可以落埋D雞件加熱四五分鐘就食得。肉質嫩滑。大滾友牛肉拼盤:一整盤仙氣牛肉盤登場,每樣牛都精緻無比,色澤均勻,膠紅蛋白突顯,雪花分布平均。包括有牛味香濃頂級牛小排+偏瘦的美國頂級雪花肥牛+溢出牛脂香的骰子牛肉粒+有咬口牛𦟌+爽彈牛吞喉+ 整體高質牛味濃厚。伊朗比利亞橡果豬:清晰的油花,肉質肥美帶果香,肉味豐腴,絕無肉羶味,婢美豬肉界中的和牛。大滾友雜菜拼盤:種類豐富,色彩鮮艷,多元化到不知從何入手,有好特別的紅菜頭條,蒿荀、娃娃菜,油麥菜!大班人叫啱曬。櫻花蝦豬肉丸:好多對眼望住我呀!😂,大量櫻花蝦混合著爽彈手打豬肉丸,彈過乒乓球。黑松露蟹肉丸:飽滿爆餡的黑松露,香氣撲鼻,啖啖蟹肉,唯蟹黃味不夠突出,但味道不俗。自家製竹
玲瓏浮凸。花膠雞湯鍋(半隻雞):
大滾友牛肉拼盤:
伊朗比利亞橡果豬:
大滾友雜菜拼盤:
櫻花蝦豬肉丸:
黑松露蟹肉丸:
自家製竹蓆茅根:
清甜去火,甜度適中,清熱足料!
總結:
朋友聚會好地方 先呷頭啖湯再打邊爐