2023-07-07
朋友正日生日有男友的燭光晚餐,身為好姊妹的我請佢食omakase補祝生晨,氹得靚女笑逐顏開,大家食得滿意。友善的主廚喺上每道菜時都作詳細介紹,職員亦好客氣Dinner Omakase20品廚師發辦晚餐▪︎Steamed Egg Custard▪︎海鮮蒸蛋▪︎> 有如佛跳牆版本嘅海鮮蒸蛋,有鮑魚 、海參、乾冬菇、用攪拌機打成蓉的鮮冬菇混入蛋漿蒸,出來的蛋有海鮮甜之餘亦有冬菇香氣,質感似啫喱滑嘟嘟▪︎Sashimi▪︎刺身▪︎荒魚> 荒魚即深海鱸魚,師傅介紹是野生、食落味道鮮甜有口感。這白身魚可點岩鹽帶出鮮味。檸汁北寄貝鮮脆爽甜有貝類香。黑魚裡面釀入大根和烏魚子,面頭亦洒有烏魚子碎,已加入岩鹽可以淨食,味道很甘香但不過鹹北寄貝> 爽脆鮮甜幾唔錯墨魚釀烏魚子> 鹹香又唔過火,墨魚食落幾膠口算新鮮▪︎Entree▪︎櫻煮八爪魚> 用紅豆煮成魚身擁有如櫻花的粉紅色,口感軟柔有回咬勁又入味幾好備長炭燒大拖羅> 食法似壽喜燒,大拖羅肥美甘香筋位入口香脆易咬,面配有炸大蔥、以九州太陽卵為汁、蛋香味道突出吉列帶子馬糞海膽> 吉列鮮帶子輕洒麵衣脆炸、中心仍保持軟滑j
Dinner Omakase
20品廚師發辦晚餐
▪︎Steamed Egg Custard▪︎海鮮蒸蛋▪︎
▪︎Sashimi▪︎刺身▪︎
荒魚
北寄貝
> 爽脆鮮甜幾唔錯
墨魚釀烏魚子
> 鹹香又唔過火,墨魚食落幾膠口算新鮮
▪︎Entree▪︎
櫻煮八爪魚
備長炭燒大拖羅
吉列帶子馬糞海膽
> 吉列鮮帶子輕洒麵衣脆炸、中心仍保持軟滑juicy、馬糞海膽再放上面,外包香脆紫菜,創意又好味具層次口感,廚師說這道菜很受歡迎
目光魚一夜干
> 火喉到位燒得出色、皮香脆魚肉油潤香濃
梅醬太刀魚天婦羅
> 太刀魚亦即牙帶魚,放入梅醬紫蘇葉香炸,入口有獨特香氣,梅醬可解炸物熱氣,魚身外圍包了一片昆布配埋蘿蔔蓉、食感清新
茄子素麵
> 我哋大愛這個茄子素麵!幾考師傅嘅刀功、先把茄子切細絲再撲上葛粉製成“麵條”,爽滑彈牙冰冰涼涼、好啱夏天食,好有喺日本食「流水素面」嘅感覺。配紫菜絲、青檸和酸汁,清新開胃又可清口腔,之後開始食壽司
▪︎Sushi▪︎壽司▪︎
深海池魚
> 師傅解釋這是半天然深海池魚,被捕獲後養殖一段時間令魚較肥美、爽滑帶油份亦保留濃魚味
金目鯛
> 嚟自千葉聖浦港嘅頂級地金目鯛、有著豐富的油脂和香氣,以備長炭燒火炙之入口芳香
池魚
> 偏濃重魚鮮味,以薑蔥醬伴食;個人覺得味道似秋刀魚+沙甸魚混合體,魚油甘鮮
富山白蝦
> 透白晶瑩的小白蝦層層疊,口感棉密爽滑有柚子皮香
醬油漬野生赤身
> 赤身特色係肉澤鮮紅脂肪少,堅實帶點軟的口感,用醬油漬能導出赤身甜味
中拖羅
> 色澤粉嫩、魚香和油脂比例平衡,肥瘦適中幾甜
利尻產紫海膽+自家醃製三文魚籽
> 黃橙色的紫海膽味道清甜、口感細膩有海水味,配自家醃製的漲卜卜三文魚籽,多重鮮味在口中大爆發
海鰻
> 慢煮製作,魚的鮮甜、油份和香氣充沛、唯口感偏鬆腍
江戶前玉子燒
> 以蝦肉、魚、長芋和雞蛋等原料製成,完全沒有加入麵粉,口感鬆軟香蜜就似食緊蜂蜜蛋糕又有海鮮鹹香、我哋大讚好味
▪︎Soup▪︎鯛魚湯▪︎
> 融合了中式湯品風格,除了用大量魚炒碎煲成奶白鮮湯外,還加入蘿蔔蔬菜等、幾清甜
▪︎Dessert▪︎甜品▪︎
煎茶奶凍
> 煎茶有種獨特茶香,奶凍口感煙韌滑溜
熊本西瓜
> 夠凍又甜又多汁、炎夏佳品透心涼
朋友嘅外國客下個禮拜嚟香港同佢傾生意,諗住再book呢間請客,因為職員講餐廳慶祝開將一周年、成個7月2人同行有9折、晚市套餐4人有清酒送,都幾抵!