2017-12-11
日式料理當中除咗刺身之外,最鍾意食串燒,呢晚加班到十點多,之後同一班朋友去咗太子搵深宵美食,俾我哋發現咗喺地鐵站附近開左一間串燒店<Lava 燒>,餐廳環境係半開放式的酒吧設計,同傳統的串燒店不太一樣,坐得好舒適,而且仲開放到凌晨添。餐單方面見到串燒款式都有五少的選擇,大致分為海鮮、肉類、蔬菜類。廚房仲用咗透明玻璃,客人可以望住大廚燒串燒的過程。首先出場的是<珍寶燒刺身帶子>,大大粒的帶子新鮮肥美,外面燒到甘香,內裏則保留帶子的鮮甜,一口一粒非常滿足!之後的是黎呢到一定要食的必食推介<雞拼盤>,一次過可以品嚐雞的不同部位,令我最回味的是「一試難望」,即是雞頸,口感嫰滑幾特別;而雞pat pat咬落香脆得黎帶少少油,真係估唔到它禁美味,有d食上癮。<燒菠蘿>大家食得多,呢度都一樣燒得香甜多汁;而<燒蘋果>我真係第一次食,亦係呢度獨有的美食,我覺得口感香甜爽脆;仲有非常邪惡的<脆米流心芝士波>,外層非常金黃香脆,咬落去的時候內層面香濃的芝士芝士流出,美味十足。燒粟米&燒腐竹都五錯,另外仲有韓燒豬
燒粟米&燒腐竹都五錯,另外仲有韓燒豬五花、珍寶松葉蟹棒等等,多款美味串燒,最開心當然係同一班朋友一邊飲啤酒、食串燒,一邊傾計。