2006-04-01
「上樓」裝有大量水晶燈, 驟眼看似平易近人版本的「夜上海」. 食物方面不寄厚望, 反而有驚喜!驚喜一, 是價錢.幾廿蚊一個菜好正常, 但「上樓」九時後廚部七折, 冷盤、點心五折, 例如:醉雞$50, 半價後$25; 素鵝$40, 半價後$20; 拌海蜇$35, 半價後$17.5; 小籠包$36 半打, 半價後$18 半打......簡直是便宜得過分!我lunch time 食果個大家樂菜飯都要$25 啦!驚喜二, 是食物.原本以為好似潮樓咁, 菜式個樣就十分, 味道就五、六分, 時高時低. 但「上樓」食物質素及樣子都有平均八、九分, 小籠包是「翡翠」質素, 唔穿皮、有汁爆,醉雞雖不夠小南國中環店咁滑, 但分量大小一樣, 花雕香味十足, 原來師傅是上海人, 刻意把上海菜修改成少d 油、少d 鹽, 冇三六九咁濃味, 又冇正隆咁淡, 比好多上海菜細舖做得好, 我甚至覺得佢好食過「夜上海」添.驚喜三, 是分量.特價時段, 有時會做細個portion size, 將貨就價.「上樓」的portion size 卻是四至六人份, 建議點冷盤時分兩round, 否則就好似我同老公咁, 食剩四分一, 又
驚喜一, 是價錢.
我lunch time 食果個大家樂菜飯都要$25 啦!
驚喜二, 是食物.
驚喜三, 是分量.
特價時段, 有時會做細個portion size, 將貨就價.「上樓」的portion size 卻是四至六人份, 建議點冷盤時分兩round, 否則就好似我同老公咁, 食剩四分一, 又包走四分一, 只堂食了一半都捧住個肚走.
我們一共order 八碟菜, 埋單時, 免茶免芥免加一連三支汽水共$166, 平到以為埋錯單~