2023-03-19 1533 views
平日都好少係粉嶺揾食,但好耐之前已經聽過人介紹呢間號稱新界大班樓嘅地方,港島大班樓就試過啦,咁今日就黎一探究竟,屋企人大約兩星期前訂位,一行六人~去到7:30等左大約十分鐘就入坐啦由於屋企人都唔算好大食量所以好似叫左好少野咁~之後再黎就係黃酒煮雞,味道偏甜,得個人黎講就好鐘意,啲雞夠滑同埋份量都唔會太少之後呢個肥腸面個啲個味幾好味,但底個啲有大半個底係燶左,呢個要扣少少分鮮鳳梨山楂咕嚕肉,不過不失,不過我自己本身對咕嚕肉比較高要求,我食完都無咩印象,所以呢個可叫可唔叫另外就係呢個秘製生炒糯米飯,好味,但同强記比都係爭少少,但佢都係一個有水準既糯米飯紅蔥爆豬潤,呢個好惹味,火喉好好唔會過老第一碟黎既係香煎墨魚餅,呢個做得唔錯,一啲都唔油同埋夠彈,賣相好靚價錢又唔貴,必試黑蔗糖蜂巢糕好好味呀,一啲都唔甜炒菜都係正常野啦,無咩特別

由於屋企人都唔算好大食量所以好似叫左好少野咁~

紅蔥爆豬潤,呢個好惹味,火喉好好唔會過老
香煎墨魚餅

黑蔗糖蜂巢糕好好味呀,一啲都唔甜

炒菜都係正常野啦,無咩特別
Other Info. : 總括嚟講新漢記性價比真係好高,味道各方面都好唔錯,係粉嶺黎講我諗佢都無咩對手,但同大班樓比大班樓係比較精緻一啲,另外味道同火喉都係更勝一籌,但價錢爭太遠啦,真係無得咁樣比較,但我自己黎講係一定會再食既一間餐廳,因為都仲有好多野未試,但我地埋單大約千二蚊左右,真係好抵,但Service方面就爭少少啦,始終係新界區所以都無咩要求
2023-02-19
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
香煎墨魚餅
  • 自家製黃酒煮雞