2007-05-31 21 views
長洲果碟頹廢的豉椒炒蜆令我和我女朋友心心不憤,幸好女友仔腦裡記起還有一間火辣的炒蜆好去處,聽講仲有一碟鑊氣大到比肯德基炸雞更熱氣的炒清菜,所以尋晚決心去--明記!試一試。<br />一去到咩都唔使講黎一碟豉椒炒蜆、一碟蒜蓉白菜仔,諗多兩下,黎多一個女友至愛魚香茄子煲,我再搵一碟金銀蛋莧菜平和下。<br />豉椒炒蜆----今次個汁就到位喇、味夠重但係又唔會太『傑鐽鐽』,仲有,亦一如其他地方--好多肉炒到唔知去哂邊,哈哈,不過呢個唔係問題,越多肉飛開代表炒得越激,咁先夠野味!不過如果個『獻』汁再落少dd生粉,就會更正~~<br />蒜蓉白菜仔---唔係掛!!!真係食菜都熱氣呀!!食到底果幾條仲係熱架,師父,使唔使炒得咁起勁呀!!佢係兩種蒜一齊用,白生蒜切粒同炸過既醉蒜一齊吊味,唔太咸但係味道唔會寡,我同我女朋友都食到講聲『好味呀!』<br />魚香茄子煲---呢個對我黎講係一個驚喜!!我本身對呢味菜式冇大喜好,但係呢次,同我平時食既個味道有點唔同,特別係肉碎,可能今次呢煲比較乾身,唔會有種好『溜』的感覺,亦保持近大排檔菜式既
魚香茄子煲---呢個對我黎講係一個驚喜!!我本身對呢味菜式冇大喜好,但係呢次,同我平時食既個味道有點唔同,特別係肉碎,可能今次呢煲比較乾身,唔會有種好『溜』的感覺,亦保持近大排檔菜式既一貫做法,熱!熱!熱!呢個係女朋友為食推介!!<br />
金銀蛋莧菜---平和之選,味道其實做得不錯,或者呢道菜很難煮得難吃...可以清清口胃,不錯~~唯獨莧菜未有足夠煮淋,或者是這類飯店不能和你慢慢拖。<br />
簡簡單單的兩人去撐枱腳會很溫馨,大伙兒去吵吵鬧鬧亦很熱烈。不錯不錯。<br />
<br />
每人平均70到90,價錢都算合理。