2021-10-10
為咗方便舊同事嘅放工地點,今次揀咗係黃埔同佢哋食飯兼慶生🎂,見呢間餐廳嘅氣氛環境都好似唔錯,仲要係新開張!就一於去試吓佢!😌我哋一行有四人,叫咗一個Family Set $988一齊share食~《Salad of the day》🥗有巴馬火腿、大量火箭菜、苦苣及生菜🥬,配少少巴馬臣芝士,比滿滿沙律醬的沙律更為清新和低卡路里。《1/2kg香草白酒煮青口配著條》🥂🐚🍟這道菜同為starter一道菜,小編覺得非常滿足,齋講份量都已經好抵,四個人每人都可以食到四至五隻,白酒🍶帶出青口嘅鮮甜,果然係貝殼類海鮮嘅絕配😋 《葡式香辣燒春雞配著條》🍗🐥燒春雞係呢度嘅主打菜式之一,外表烤到金黃色,微脆,肉質尚算鮮嫩多汁,但雞胸位始終略鞋,不過以春雞嚟講勝在夠大隻,啖啖肉,加上惹味香辣嘅醬汁,的確值得一試!著條係幼薯條🍟,澆滿BBQ粉,仲要超酥脆!唔洗點茄汁都已經好好味!《12安士安格斯肉眼扒配忌廉薯蓉》🐮🥩🥔安格斯肉眼扒,小編嘅朋友比較怕血淋淋,所以叫7成熟,肉眼扒超級厚身,👨🏼🍳大廚將火候拿捏得非常準確,七成熟的牛扒剛好冇血水,而肉質色澤仍保持到嫩嫩嘅粉紅色,入口食得出油花豐富,口感軟腍,肉汁豐富
《Salad of the day》🥗
《1/2kg香草白酒煮青口配著條》🥂🐚🍟
《葡式香辣燒春雞配著條》🍗🐥
《12安士安格斯肉眼扒配忌廉薯蓉》🐮🥩🥔
安格斯肉眼扒,小編嘅朋友比較怕血淋淋,所以叫7成熟,肉眼扒超級厚身,👨🏼🍳大廚將火候拿捏得非常準確,七成熟的牛扒剛好冇血水,而肉質色澤仍保持到嫩嫩嘅粉紅色,入口食得出油花豐富,口感軟腍,肉汁豐富。
《蟹肉巴馬臣芝士脆脆蕃茄忌廉汁通粉》🧀🍅
通粉係用粗管短通粉,正是小編最愛🙈因為口感較煙韌,而且襯非常掛汁😋最啱呢類芝士味非常香濃而且多汁嘅菜式。而蕃茄醬令忌廉汁變成鮮橙色🟠,非常吸睛,同時中和忌廉嘅肥膩感🤩蟹肉份量唔少,令整碟通粉變得更矜貴😛
《Homemade Matcha Cheese Cake》
抹茶味同芝士味之間嘅平衡做得幾好,味道屬於比較清淡嘅芝士蛋糕,口感方面則比較似mousse,比一般嘅芝士蛋糕綿滑多倍。由於我哋有人生日🎂🎉🥰,於是叫餐廳幫手係碟加咗個happy birthday tag 🏷 (盛惠$25,要慶生嘅朋友記得預先通知餐廳喔~🥳🥳)
《Tropical Punch》+$98 for two
套餐可以以買一送一加購飲品,Tropical Punch嘅菠蘿味同熱情果味非常出,飲落唔覺係人工果糖嘅死甜,係一款大人細路都啱號消暑推介🍍🍍🍍