2018-03-26
每次約屋企人食飯都係一大挑戰,由於父母都偏愛食中餐,屋企附近的中餐館都試勻晒無乜新主義,表弟前日試過popcorn的莆田,讚食物有特式,於是就約父母去試試喇。未到7點莆田已經坐滿人要等位,餐廳門口擺放左一張枱示範整傳統扁肉湯,雖然無師父表演,但媽咪睇擺設都已經話想試😂餐廳好貼心係門口有熱薑茶免費供應,客人可以一邊等位一邊享用熱辣辣嘅薑茶😊等左一陣就到我地入座喇。店內裝修以木色為主,光潔明亮,配以吊扇更添異地特式。我地選的食物都圍繞父母口味為主,當然不少得媽咪最想試的傳統扁肉湯。炸紫菜餐前小食炸得香脆又唔油膩,食多左都唔怕肥。蝦苗拌頭水紫菜酸酸凍凍的紫菜拌上蝦苗,好醒胃,媽咪好喜歡。九轉小腸九轉小腸以火酒膏加熱保溫上桌,入口依然溫暖。小腸中間的肥膏已被除去,入口爽彈無油膩感,而且滷水炆得好入味,我地好快就清晒。傳統扁肉湯媽咪最期待嘅食物,湯底已加醋,入口酸中帶有鹹香味,連平日唔飲醋嘅老公都飲晒。扁肉每粒都好彈呀,肉中釋放鹹香味道,真正皮薄饀靚。百秒黃花魚媽咪話街市好難買到正宗黃花魚,叫我地好好品嚐。黃花魚好滑,魚肉一梳梳,燜到一點腥味都無,連汁都無腥味,不錯!興化炒米粉炒米粉配料豐富:冬
炸紫菜
餐前小食炸得香脆又唔油膩,食多左都唔怕肥。
蝦苗拌頭水紫菜
酸酸凍凍的紫菜拌上蝦苗,好醒胃,媽咪好喜歡。
九轉小腸
傳統扁肉湯
百秒黃花魚
興化炒米粉
炒米粉配料豐富:冬菇~蛋~芹菜~小棠菜~豬肉~蝦~蜆。米粉配上餐廳的招牌辣醬好夾,酸酸辣辣好惹味。
酥炒芋芯
相對以前食過的反沙芋頭,今次係味蕾新享受。芋頭外面被糖霜包圍,又甜又鬆脆,而入面就好軟糯,煙煙韌韌的口感好特別,配以乾蔥等配料炒令香味更突出。
今次試咗幾款菜式都好滿意,下次再同父母嚟試其他菜式。