2016-12-12 398 views
家姐番教會經朋友介紹得知有呢間私房菜,於是我就上openrice 睇下,見到裝潢好特別,好有家既感覺,就book左枱一家人去試下。距離地鐵站大概行四分鐘左右,去到門口已經見到綠油油既牆身上有「DREAMIX廚」,需要按門鈴等待開門,私隱度極高!入到去我對眼不停周圍望,因為裏面既所以擺設都有好心思,牆上掛滿唔同既裝飾,仲有一個開放式既廚房,簡直好似番左屋企咁。就連餐具都特別可愛,而且負責人話一晚只會做四枱客,為左盡力做好食物既質素。坐底左之後就拎左一壺菊花茶俾我地,等我地可以等上菜既同時嘆啖茶,個人黎講比較中意飲菊花茶,而佢地既菊花茶真係比我系其他地方飲既好飲好多,因為菊花茶嘅味道好香好清甜,唔會沖到淡晒。第一道菜係冰鎮花膠,花膠面放上黑松露再拌底層既青瓜一齊食,清甜爽口得黎仲有黑松露既香味,中意食辣既推薦佢地自家制既辣油,夠辣又夠香!第二道係淮山杞子響螺雞湯,見到盤湯料就知道落足料去煲,湯既味道好清甜,完全係家的味道~而且份量多,六個人飲完再添完都仲有!第三道係Dreamix雙喜,雙喜係指炸蠔同炸蟹磚。炸蠔既外層非常鬆脆咸香,咬落去裏面嘅汁泌出黎,鮮味十足,完全唔會乾爭爭。而炸蟹磚就係

第三道係Dreamix雙喜,雙喜係指炸蠔同炸蟹磚。炸蠔既外層非常鬆脆咸香,咬落去裏面嘅汁泌出黎,鮮味十足,完全唔會乾爭爭。而炸蟹磚就係由蟹肉、蟹子同埋蛋混合埋一齊,咬落質感獨特,味道唔會好咸,蟹味濃。
第四道係昌媽媽炆豬肉,係其中一位負責人既家常菜,仲因為要搵到靚嘅豬肉,特登系土瓜灣嗰邊買啲豬肉過嚟,豬肉肥瘦啱啱好,食落去好有質感,另外佢嘅汁非常濃郁,所以可以配饅頭一齊食,我哋係咁點啲汁來食,真係好好味。
第五道係蟲草花上湯浸時菜,菜心平時成日食,但係佢地既菜心非常清甜,因為佢哋嘅菜心夠新鮮,另外因佢哋唔會煮得太同埋用上湯一齊去煮特別鮮甜。
第六道係糯米鴨,糯米雞就食得多糯米鴨真係第一次食,一大隻鴨裏面填滿晒蝦米、糯米、栗子等等嘅材料,熱辣辣!鴨肉好淋,糯米索晒其他材料既香味,而且口感軟熟。
第七道係百花蜜脆鱔,巧妙運用百花蜜去烹調,再將鱔炸至金黃色,香甜得黎又脆,而且鱔既肉質好爽。
第八道係葉婆婆冬瓜,係其中一位負責人細個果陣婆婆做過既,冬瓜味道非常鮮甜,因為佢地將蝦米整成碎,放系冬瓜上面,再將金華火腿放系冬瓜中間,提升到成個味道!
食完負責人邀請我地影番張大合照,原來牆上掛既相係一直以來咁多位食客既留影,另外仲會送一張俾我地留念,感覺好warm!!!