2010-08-12
雖然寒爸已經唔在大家身邊,不過阿媽生日點都要食餐飯。正當翠玉軒裝修之際,寒姐問:仲有咩野中菜得呀?我唔用大腦就講左一聲:利苑囉。穩陣丫嘛。之前返教署都覺得質素ok既。一開手寒姊已經細細聲同我講:咦,服務未到一星囉。嗯,我叫茶寒媽要水佢可以連我隻杯都收埋@@"叫左五個菜:宮廷醬烤骨、海味雜菜煲、鮮蝦蟹肉蒸蛋白、龍王芽菜雞絲炒麵、冰燒三層肉。宮廷醬烤骨係因為睇左國泰本書所以先叫既。個三層肉其實好多脂肪,但係個汁中和左佢既肥膩。個食譜度佢話落茄汁呀、米醋呀咁,但我食到既山楂之類好天然既味道。海味雜菜煲好多人會搵瑤柱呀、甚至搵下有冇海參呀咁,但我在乎於那個奶白色既湯,好重既蝦乾味,我懷疑有魚成份煲埋,令D蔬菜冇咁寡。至於鮮蝦蟹肉蒸蛋白,面既上湯味太重,蝦肉味道搶晒蛋白既純;個炒麵都炒得幾乾身唔算油;最後上桌(P.S:催左兩次,到左第二次催完啦,竟然即刻有@@")既冰燒三層肉暖既,面頭真係好脆好爽索索聲,不過十二粒太少啦><"埋單六百幾。咦,唔算好貴Wor......米芝蓮一星黎講。原本想食埋楊枝甘露Gar,不過冇人陪我食,唯有又下場啦。
正當翠玉軒裝修之際,寒姐問:仲有咩野中菜得呀?
一開手寒姊已經細細聲同我講:咦,服務未到一星囉。
嗯,我叫茶寒媽要水佢可以連我隻杯都收埋@@"
叫左五個菜:宮廷醬烤骨、海味雜菜煲、鮮蝦蟹肉蒸蛋白、
龍王芽菜雞絲炒麵、冰燒三層肉。
食到既山楂之類好天然既味道。
至於鮮蝦蟹肉蒸蛋白,面既上湯味太重,蝦肉味道搶晒蛋白既純;
個炒麵都炒得幾乾身唔算油;
埋單六百幾。咦,唔算好貴Wor......米芝蓮一星黎講。
原本想食埋楊枝甘露Gar,不過冇人陪我食,唯有又下場啦。