香宮 - 嚟自九龍香格里拉酒店粵菜廳,由2009年起已經係🌟級餐廳了,餐廳裝潢如其名一樣,打造成一座地下宮殿一樣,門口嘅金色羅漢像十分搶眼,雖然位於地庫冇左海景景觀,但以裝修搭救,整個餐廳都係以紅金色做主調,配合一啲傳統嘅中式裝飾如大花瓶,牆身掛住國畫,感覺瑰麗堂皇,好啱帶屋企人或者其他屋企人🤓嚟食飯,大方得體👏🏻.先開壺茶-香片(茶位每位$30),一沖出嚟已經好香,絕對唔係你係一般酒樓飲到嘅冇咩茶味嘅滾水,配以一碟小食 芝麻蜜糖合桃,非常香脆已經食唔停口🙊.($118)平時醉雞作為前菜就食得多,醉鴨舌呢個配搭第一次食,一上菜一陣花雕酒味撲鼻而來☺️鴨舌只挑最滑嘅個部分,入口係嫩滑到好似食緊啫喱一樣,但就略嫌食落口酒味偏淡..🌟($188)大老遠跑來九龍香格里拉,就是為了 #打卡 這個星級點心,差不多$60一件嘅點心,賣相的確好精緻,而用料都好特色,但食落口就一般正常唔算太有驚喜....🌟($288)嚟到星級粵菜當然要一嘗佢地嘅叉燒,每舊都係厚切,肥瘦均勻,表面燒至微脆而有非常香濃嘅蜜汁,入口肉質好腍,另以一小撮蜜豆伴碟,無可挑剔嘅一道菜👍🏻.🌟($238/個)餐廳另一招牌之作,先論賣相
[花雕醉鴨舌]($118)平時醉雞作為前菜就食得多,醉鴨舌呢個配搭第一次食,一上菜一陣花雕酒味撲鼻而來☺️鴨舌只挑最滑嘅個部分,入口係嫩滑到好似食緊啫喱一樣,但就略嫌食落口酒味偏淡.
🌟[三色寶盒:三文魚子帶子餃,松茸鱈魚餃,燕液蟹肉餃]($188)大老遠跑來九龍香格里拉,就是為了 #打卡 這個星級點心,差不多$60一件嘅點心,賣相的確好精緻,而用料都好特色,但食落口就一般正常唔算太有驚喜...
🌟[極品蜜汁叉燒皇]($288)嚟到星級粵菜當然要一嘗佢地嘅叉燒,每舊都係厚切,肥瘦均勻,表面燒至微脆而有非常香濃嘅蜜汁,入口肉質好腍,另以一小撮蜜豆伴碟,無可挑剔嘅一道菜👍🏻
🌟[黃金炸釀鮮蟹蓋]($238/個)餐廳另一招牌之作,先論賣相以成個蟹造型嘅銀模上碟已經好有心思,而食落裡面你會發覺係充滿一絲絲蟹肉好足料,暫時未有錢食過頂級粵菜館嘅蟹蓋(如唐閣,龍景軒等)未能作比較,但食過尖沙咀同區一間一星粵菜嘅釀蟹蓋蟹肉不多,被其餘奶油芝士蓋過哂蟹肉嘅味道,喧賓奪主(名我唔開喇🙊)但香宮呢度嘅釀蟹蓋絕對足料,淡淡蟹肉只配以少量洋蔥令其更惹味,食時可加入少量醋吊吊味,但唔落野就咁食感受蟹肉嘅鮮甜都已經非常驚喜🥰食完反轉個蟹蓋擺係銀模上頓時成隻蟹活靈活現一樣

🌟[金汁如意自製豆腐]($208)
驚喜陸續有來,主廚嘅得意之作而係心機之作,非常考功夫,每粒'豆腐'其實都係用蛋製成,做到好似豆腐口感,食落有啲似玉子豆腐,表面綠色嘅一層係菠菜用,上面再加塊炸竹笙,而中間係一堆菌類包括黃耳同榆耳(乃森林食品之王,營養價值豐富)食落爽滑彈牙,配以南瓜打成嘅汁,‘金汁如意’之名因此得來,別出心裁嘅一道素菜👍🏻
🌟[手吊淋油脆皮雞]($338)最後高潮,唔好以為係一般酒樓嘅炸子雞,呢度嘅外皮係炸至非常香脆,筷子一夾起就會聽到脆皮聲,而食落雞肉係嫩滑無比甚至好似上一道嘅豆腐一樣咁滑(我無誇張,試過你就知)暫時食過最好食嘅炸子雞😍
[鮮奶芝麻卷]($58)甜品簡單地點了呢道,但簡單得嚟十分出色,以芝麻,鮮奶相隔每層,食落口芝麻同奶香味完美地混合一起,口感亦好煙韌,完美作結👏🏻👏🏻
總括嚟講每道菜都好有水準唔會令你失望,幾乎每道菜式都有驚喜,而價錢方面單點午餐大約人均$400-500左右,價錢合理,不妨來體驗一下實力派星級中菜體驗😁