2024-10-03 428 views
過親嚟希慎廣場逛店購物多、甚少喺度搵嘢食,咁啱知道有間滿有中國色彩過江龍食店開張,原來係食江浙菜,擇日不如撞日就嚟試下廚師手勢環境算幾寬敞舒適靠窗位置望住銅鑼灣大廈景今餐想食清淡啲,見到餐牌有“香港限定”菜式順手點兩款,睇價錢都幾實惠唔算貴☆ Vermicelli Wrapped Shrimps粉絲裹蝦~ 店員會捧個爐過嚟喺客人面前煮,望住熱辣辣粉絲撈入大蝦然後用筷子捲成一團遞上碗入,視覺效果十足增添食欲趁熱食個玻璃粉絲、汁調味唔錯不過份鹹,開背蝦入口略為膠口☆ Dongpo Beef 東坡小牛肉(香港限定) ~ 1件1份、最啱樣樣都想試但眼闊肚窄的我。牛肉口感okay但不甚是小牛肉個feel,食完印象不深☆ Boiled Fish Ball with Water Shields西湖蓴菜斬魚丸(香港限定)~ 用紅白色圖案小燉盅原粒魚丸上桌。首先個湯頭幾清淡、上面飄著點蓴菜嫩滑爽脆我幾鍾意食,如果再落多啲仲好。魚丸用上白鮰魚肉色澤粉白幾鮮味,個人感覺有摻入豬肉所以口感較滑☆ Small Green Vegetables in Fish Soup魚湯小青菜~ 今日食嘅係湯浸鶴斗白菜仔,菜幾
環境算幾寬敞舒適

靠窗位置望住銅鑼灣大廈景

☆ Vermicelli Wrapped Shrimps
粉絲裹蝦
趁熱食個玻璃粉絲、汁調味唔錯不過份鹹,開背蝦入口略為膠口

☆ Dongpo Beef
東坡小牛肉(香港限定)
東坡小牛肉(香港限定)

西湖蓴菜斬魚丸(香港限定)
西湖蓴菜斬魚丸(香港限定)

魚湯小青菜
~ 今日食嘅係湯浸鶴斗白菜仔,菜幾爽脆可以再煮耐啲啲,有啲蝦米吊味清清哋合我口胃

☆ Ice Cream Toast
麵包誘惑
~ 呢個招牌厚多士聽講係呢度嘅銷量冠軍,點都要嗌吓嘩。即點即整夠晒排場,個人覺得個奶味蘇氣四射,麵包係烘得酥脆,配埋雪糕必須即刻食至好味

☆ Jiangnan Victory Cake
江南定勝糕
江南定勝糕
~ 呢款係上海著名糕點,方形木盒載著四粒唔同色嘅定勝糕既搶眼又特別。每個色嘅內餡有分別,綠色係綠茶餡、橙色係水果味、紅色應該係棗泥,白色唔知
。成份有米粉等唔會太甜