茹絲葵牛排餐廳

Ruth's Chris Steak House
2020-07-07 5422 views
其實呢間餐廳都非常出名,世界各地都有分店。首先佢門面以普通嘅深色木頭作為主色,保持住七八十年代嘅扒房設計。而入邊嘅裝修亦都係一樣,而且設有酒吧區同一啲真皮座椅嘅卡位。餐廳其中一邊,更加可以望到海景非常適合情侶浪漫晚餐。而且佢更加有專人負責你張枱嘅所有服務,侍應好有禮貌咁介紹自己同埋會負責推介同解釋餐廳供應嘅菜式,非常專業。今次因為食午餐所以就冇叫太多嘢食,叫咗兩個湯同埋兩塊牛扒。上菜之前有餐包,以為個法國麵包會好硬但係佢非常鬆脆,真正做到外脆內軟,加上牛油更加香。龍蝦湯係佢哋其中一樣招牌菜,成碗湯非常之濃,龍蝦味好出,感覺到佢哋應該用咗好長時間同埋好足料去熬製。Seafood Gumbo濃濃肉汁,味道有啲似牛尾汁而入邊亦都有好多牛肉粒,睇佢好細咁,係因為呢道菜只係餐廳嘅soup of the day。Gumbo的中文翻譯成秋葵湯,嚴格來說這不是一個最貼切的名字,首先它不是一道湯,而是將許多食材煮成濃濃的一鍋之後,用來淋在米飯上食用的一道主菜料理,就是說和咖喱飯的感覺差不多。Ribeye 肉眼扒肉味好濃而且肉質好淋,但個人覺得爭少少咬口,咁肉眼扒確實係比西冷或者其他部位淋啲,所以整體上問

今次因為食午餐所以就冇叫太多嘢食,叫咗兩個湯同埋兩塊牛扒。

龍蝦湯

Seafood Gumbo

Ribeye 肉眼扒
肉味好濃而且肉質好淋,但個人覺得爭少少咬口,咁肉眼扒確實係比西冷或者其他部位淋啲,所以整體上問題不大。

New york strip 紐約客牛排
一種取自牛前腰脊肉的牛排,在澳洲又稱無骨西冷牛排。個人比較鍾意呢個部位,肉味冇肉眼咁濃,但非常有咬口而且有一層脂肪,牛扒配合油香真係好正~

不過呢餐真係唔算平,兩個人加埋食咗一千四百幾蚊,但係佢嘅環境、服務同埋食物嘅質素的確係值呢個價錢。