2015-07-30 1003 views
我本人非常歡喜到舊區亂逛, 再發掘一些小店鋪尋找美食, 今次適逄去到大角咀。 與友人第一次來到這間位於大角咀其中一間很有情調的德國餐廳, 小小的店鋪內座位不算太多, 另外還有一個BAR檯, 適合與朋友閒時到來一同"飲番杯"。 牆上有些掛畫幾得意幾靚, 其中一幅Beatles掛畫我本人好歡喜, 因為真是好靚。我同朋友叫了一份西班牙風乾火腿凱撒沙律, 沙律菜幾新鮮, 再配上沙律醋酸酸地夠晒開胃! 然後再將風乾火腿一同放入口中, 咸咸香香的味道充斥著口腔。 不得不提佢仲有些少芝士粉在面頭, 更加帶出火腿的味道。 好味! 因為我地去果陣佢都是剛剛開張, 所以酒類選擇都唔算太多。 我叫了一杯Furstenberg Lager, 味道濃厚的生啤, 比起平時飲開的Hoegaarden少了些果酸, 苦澀些, 最適合男士們飲用。酒類的價錢有時段分別, 9PM前Happy Hour 每杯$58, 9PM後每杯 $70。之後再叫了一份Grill Lamb Rack, 呢份烤羊架唔講得笑, 一上枱已經嗅到非常香的羊味。 一份有三塊, 每塊都有手掌咁大塊! 事不宜遲, 即刻就拎刀叉開動! 一切落去已經覺得唔

西班牙風乾火腿凱撒沙律
Furstenberg Lager
 事不宜遲, 即刻就拎刀叉開動! 一切落去已經覺得唔會煎得太老, 五成熟剛剛好, 保留了肉汁。 一放入口, 羊脂溶在口中, 再配合羊肉, 滲出少少的羊膻味, 好香, 好食!!!
另外佢有一兜薄荷醬比客人點羊肉黎食, 同樣好食, 更加可以提升羊的鮮味, 亦唔會比羊脂搞到覺得好漏, 而且可以遮左羊膻味,唔錯 (啱晒唔歡喜羊膻嘅朋友)
 碟上再附上翠肉瓜, 蕃茄同薯條等等食物, 正!
Grill Lamb Rack
 之後都唔是好夠飽, 諗左好耐叫乜好, 諗起其實香腸在德國都幾出名, 最後就再叫了左一個德國腸拼盤(小)。上枱後發覺份量唔算太多, 不過我同朋友兩個人食就剛剛好。雖然是小拼盤, 但種類就唔算少, 不過每種都是得一條, 所以要同朋友"些牙"一半黎食, 一啖就冇晒
 碟上再配有德國酸菜同少少薯菜, 呢個菜對我黎講就一般般, 歡喜洋腸嘅朋友應該就好歡喜喇!
德國腸拼盤(小)
2015-07-03
$300 (Dinner)
西班牙風乾火腿凱撒沙律
Furstenberg Lager