2015-11-04 331 views
已經有好一段日子為左慶祝呢個特別既紀念日而煩惱。為左想試D unconventional 既fine dining,我專登喺呢度target一D新開既餐廳。機緣巧合之下,我決定喺未有任何食評既情況之下「博一博」,放手去試一試呢間新開既餐廳到底係何方神聖!「E Molto Buono」位於銅鑼灣霎西街一棟已翻新既大廈二樓,喺正堅拿道路口,由銅鑼灣港鐵站行過去大約十分鐘就到,都算方便。可能因為係新開加上閒日夜晚既關係,當晚既顧客唔算太多,所以即使講野大聲少少都唔驚嘈親隔離!Menu選擇非常之多,a la carte既option足足有成差唔多十頁。為左唔想花太多時間既關係,我地決定簡簡單單就咁叫個$698「Gastronomic Menu」既7 course meal 就算。Amore 及 Ferrari (各$98):兩款非常特別的Champagne Cocktail。淡黃色既「Amore」用左荔枝Liqueor、Rose Syrup同埋菠蘿汁混合特選香檳而成,水果味既感覺非常重之餘亦會飲到淡淡的酒味,非常適合果D鍾意飲比較Fruity、果味較重既cocktail既朋友。「Ferrari

「Ferrari」由淡紅色既Campari炮制而成。由於放左方糖喺冰凍既酒精裹面,小小的氣泡會不斷由杯既底部往上湧「衝出黎」,感覺就好似紅色既法拉利喺跑道上促勢待發咁,玩味十足!
Amore 及 Ferrari
煙水牛芝士伴蕃茄凍:非常有特式的一道菜,將蕃茄整成方方正正的固體果凍都係第一次食。唔知係咪因為雪凍左既關係,蕃茄出奇地冇平時常見既酸味,配埋水牛芝士一齊食落肚既感覺夠晒特別!
煙水牛芝士伴蕃茄凍
呑拿魚牛油果他他:坦白講,我係一個非常之討厭牛油果既人,覺得佢陣味真係好難頂,但當佢放喺呑拿魚下面一齊配搭既時候卻出奇地襯,魚既味道剛好中和返牛油果果種田園「香草」味,作為餐前既appetizer真係perfect match。
呑拿魚牛油果他他
龍蝦濃湯:龍蝦湯夠晒「濃」、夠晒足料,跟足正宗意式做法,每一啖湯都可以飲到龍蝦既味道,正!不過,對於鍾意食野比較清淡,食唔慣正宗歐式煮法既朋友可能覺得會鹹左少少,值得留意!
龍蝦濃湯
鮮蟹肉白菌忌廉湯:呢味湯真係足料到加零一!與其話係「湯」,倒不如話係似港式意粉上面個sauce更為貼設,幾乎每啖都可以飲到濃濃既忌廉味同埋白菌蘑菇既味道,配埋新鮮蟹肉既「啖啖肉」質感真係超正!
鮮蟹肉白菌忌廉湯
香煎法國鵝肝伴焦糖蘋果:鵝肝既火喉煎得剛剛好,能夠做到表面香脆之餘裹面卻仍然保持非常juicy既口感。配襯既焦糖蘋果甜得黎之餘卻唔會「喧賓奪主」,作為襯托鵝肝既配料真係一流!
香煎法國鵝肝伴焦糖蘋果
白酒煮藍青口:小小既碟子裹面居然可以容得下差唔多十隻青口,真係估佢唔到!更特別既係個醬汁除左白酒之外更加有青口本身既味道。後來先知原來廚師先用青口煮左個醬汁,煮到咁上下先至再落返D青口落去,真係非常認真,果然「慢工出細貨」,唔試唔得!
白酒煮藍青口
紅桑子雪芭:Raspberry既sorbet作為主菜前既點綴真係非常適合。之前又鵝肝、又青口、又同龍蝦湯等等,好彩有佢幫我地「洗一洗」條脷先可以令我地「專心一意」去迎接主菜們!
紅桑子雪芭
M9澳洲神戶牛排配時令蔬菜:M9神戶牛質素方面當然係非常之好,肉質除左爽嫰之餘更加連一D肥膏同埋筋都搵唔到,喺取材方面真係要俾足十個讚佢!特別要讚既係牛排下面既紫薯蓉,同平時既普通薯蓉比較感覺更加甜同埋solid,作為配菜真係非常適合!
M9澳洲神戶牛排配時令蔬菜
西西里焗鱈魚配蕃茄清湯:鱈魚個皮超脆,因為用左香料既關係感覺非常香口之餘卻唔會太濃味。另外,魚既肉質既texture亦都非常煙韌,口感一流。不過唔知係咪準備時間不足既關係,我食極都食唔到乜野蕃茄清湯既味道!
西西里焗鱈魚配蕃茄清湯
法式香橙焦糖燉蛋:呢道焦糖燉蛋同平時食到既好唔同,如圖所見係冇平時見到果層薄薄既糖。雖然口感非常之滑同埋有蛋味,但唔知點解總係好似差咁D野,整體感覺反而更加似布甸!
法式香橙焦糖燉蛋
總括黎講,呢度既環境非常幽靜,無論用餐環境、服務態度以至食物質素都係非常一流。坦白講,7個course既dinner已經夠晒多,但呢度既portion重要比坊間既size更加大份!自問自己食量已經非常大,但我去到main course尾段都已經有D食滯左既感覺,如果呢度可以出一D target細食既女仕們既set就更加好喇!
2015-11-03
$770 (Dinner)
Celebration
Anniversary