今晚同朋友去將軍澳陳怡興飯店慶祝平安夜食晚飯,這間飯店係出名嘅地道潮州飯店,以潮式打冷聞名,係港鐵將軍澳站A2出口,行幾分鐘就到。飯店裝修乾淨光猛,枱凳都擺放整齊,令人坐得舒服,店員有禮貌服務態度好,今晚每一個店員都帶住好靚嘅聖誕頭箍,真係好有聖誕節嘅氣氛,我哋坐低店員就介紹我哋飲茶,鐵觀音茶味好香濃有好夠熱氣,之後仲攞咗三款醬汁及花生來,有辣醬、蘿蔔醬、香醋,樣樣醬料都好有香味,好配合來食潮州菜,而花生細細粒非常香脆可口好食,我都未食過咁細粒花生係咁好食,來這裏食非常正。飯店餐牌嘅食物款式好多,有潮州珍品特菜、潮州打冷、潮州小廚、游水海鮮、入氣熱賣、避風塘風味、黃金全景、火辣四川、活蜆、田雞、大鱔、黃鱔、排骨、魚雲、潮州粉麵飯、潮州甜品、飲品,餐牌嘅食物照片都影得好靚,睇落令人好吸引,飯店推介菜式包括鹵水鵝件、鹵水鵝腸,均以鎮店傳統鹵水炮製,我哋就選咗鹵水鵝件、潮州蠔餅、韭菜豬紅、滷水豆腐、藍妹啤酒。🥢招牌陳年滷水鵝片在滷水的浸潤下,肉質細嫩,味道鮮香,滷汁滲透鵝片,味道濃郁而不過鹹,皮滑肉嫩,滷汁香氣十足,並且保留咗鵝肉嘅鮮味,配搭埋芽菜來食,真係食到停唔到口。🥢潮州蠔餅是打冷必吃

🥢潮州蠔餅是打冷必吃的小食,脆卜卜有蛋香,還吃到一粒粒蠔仔,蠔仔鮮香清甜味香濃,食落有鬆化香脆的口感,芫茜加添在蠔餅上面,最佳配搭,超正蠔餅。韭菜豬紅又是打冷必吃的小食,

🥢豬紅鬆軟嫩滑彈牙,韭菜具有濃郁的香味,食落令人胃口大開。滷水豆腐大大片,吃起来有豆香味,豆腐令口感滑嫩,又吸收到滷水嘅香味,又係配合埋芽菜來食,非常一流。

🍺藍妹啤酒好夠凍好好飲,飲落口感細腻,伴随着酒液濃郁的麥芽香和酒花的清香,順滑爽口,唔貴$36一支,原來係宵夜飲啤酒仲抵$25一支,平咗三份一,同朋友一路傾偈一路飲啤酒,真係令人來食得開心。
  • 鹵水鵝片
  • 潮州蠔仔粥