2023-04-11 336 views
今日同朋友聚會,於是黎到之前食過嘅牧羊少年咖啡館,呢間餐廳係單車館裡面,地點無咁就腳,所以少啲人黎食,唔需要等位👍👍👍但係食物質素都幾好,係一間值得一黎再黎嘅餐廳。我地今次叫左1:千島海鮮薄餅$138呢個薄餅係薄批底,上檯就聞到好香,雖然係千島醬,但食完唔會好膩,酸酸甜甜好開胃,裡面有多種海鮮🦞,例如章魚🐙、蝦🦐同埋蟹柳,蝦好新鮮彈牙,食落似新鮮蝦,大大隻,好滿足🫣🫣四個人食都好夠👍2:黑椒香蒜煙鴨胸意大利粉🍝$88上菜已經聞到好大陣黑椒味,好香。意粉炒得啱啱好,夠乾身,配埋惹味黑椒、蒜蓉、青椒🫑、菇🍄片同埋鴨胸,呢個意粉好受朋友歡迎😋3:小食拼盤$138呢個之前都食過,最啱一大班人食叫,因為份量好多,種類又多,啱曬唔同人口味。雞翼炸到好香脆,食落唔會乾身,多汁。蕃薯🍠條好香甜,配埋沙律醬好惹味。香腸有兩款口味,一款辣,一款唔辣,我地覺得辣嘅更好食🫣。墨魚丸有粒粒墨魚粒,食落好有口感,鮮味十足。春卷炸得啱啱好,唔會好油,食落口好香脆👍4:卡魯哇咖啡酒提拉米蘇$68甜品用杯裝著,份量都好足夠,兩個人食都覺得好飽。我好鍾意呢個甜品,佢有濃濃嘅咖啡酒味,又有打到好幼滑嘅cream,手指餅係做

我地今次叫左

1:千島海鮮薄餅$138

2:黑椒香蒜煙鴨胸意大利粉🍝$88

3:小食拼盤$138

4:卡魯哇咖啡酒提拉米蘇$68
甜品用杯裝著,份量都好足夠,兩個人食都覺得好飽。我好鍾意呢個甜品,佢有濃濃嘅咖啡酒味,又有打到好幼滑嘅cream,手指餅係做裝飾用途,呢個整法同其他鋪頭唔同,有佢地鋪頭嘅特色,好啱我心水,同臺四個人都好滿意👍👍👍

5:法式蘋果撻配雲尼拿雪糕🍦$78
呢個甜品都係非常有驚喜,要15分鐘準備,即叫即整,外層嘅蘋果🍎片一塊塊疊到好靚,焗到外層酥脆,內層柔軟,蘋果片非常清甜,搭配雲尼拿雪糕🍦,一凍一熱,好有層次,必叫❤️❤️🥹🥹

嘢飲叫左抹茶牛奶🍵$44同埋自家調製鳳梨lemonade$42,嘢飲正常發揮。

消費價錢:4人600幾

結論:會繼續光顧

餐廳名稱:牧羊少年咖啡館 (香港單車館) (將軍澳)
餐廳地址:將軍澳寶康路105-107號香港單車館地下G53號舖
  • 千島海鮮薄餅