我同媽咪都超鍾意食蟹,見到小神燈有香噴噴嘅糯米蟹就緊係要帶埋屋企人一齊去食啦🔥 將軍澳嘅小神燈新派飯館除咗招牌糯米蟹之外仲有好多鑊氣小炒,啱晒一家大細去食😋🌃 環境小神燈新派飯館喺將軍澳調景嶺嘅彩明商場入面,出咗地鐵站之後可以穿過地鐵站隔離嘅商場行過去彩明商場嗰邊🚇 夏天有得涼住冷氣行真係差好遠🩵餐廳以香港懷舊大排檔做靈感,幾有地道風味🇭🇰 話明係大排檔風,所以整體環境都比較熱鬧同casual,大家庭聚會都唔錯~😋 食物🌶️ 椒麻鮮螺片 $48🦀️ 糯米炒膏蟹 $568🟡 蟹肉菠菜豆腐盒 $128🥬 啫啫唐生菜煲 $98🍺 藍妹啤酒 $32/枝涼拌小食椒麻鮮螺片用咗口水汁,伴以青瓜同大量蒜蓉🌶️ 雖然只係BB辣不過都幾香幾開胃,螺片爽彈口感唔錯😚招牌菜糯米超膏蟹基本上係每枱必嗌🦀️ 離遠已經聞到香噴噴,一大鍋上枱真係見到都開心❤️‍🔥呢道菜用咗超大隻嘅膏蟹🦀️ 一掀開蟹蓋就見到爆曬膏,橙紅色嘅蟹膏加上金黃嘅蟹油真係令人食指大動🤤 蟹肉都好飽滿,啖啖肉超滿足🔥 底下嘅糯米飯完全吸收蟹油同蟹膏嘅精華,鮮味十足😋 再加埋大量嘅蔥花同芫荽提香,層次感豐富❤️ 糯米飯黏黏糯糯,油潤感豐盈,好食到停唔到口😚蟹肉

🌃 環境

😋 食物
🌶️ 椒麻鮮螺片 $48
🦀️ 糯米炒膏蟹 $568
🟡 蟹肉菠菜豆腐盒 $128
🥬 啫啫唐生菜煲 $98
🍺 藍妹啤酒 $32/枝

蟹肉菠菜豆腐盒賣相好靚,豆腐盒好似玉子豆腐咁黃黃地好嫩滑😗 豆腐上面淋滿蟹肉同菠菜嘅茨汁,清清淡淡可以中和吓糯米飯嘅飽滯感~

我哋仲嗌咗鑊氣十足嘅啫啫唐生菜煲,jaja聲超正🔥 啫啫煲落咗大量肉碎,蝦米同蒜頭,鹹鮮又惹味,超級邪惡😈

食大排檔又點少得啤酒呢🍻 大大枝藍妹先$32,Cheers!!!! 🍺

💰 價錢
Average price $250/pp