2021-12-21 68 views
【將軍澳真係咩都有得食系列 - 三原鐵板燒】諗唔到想食咩就第一時間search將軍澳,事關將軍澳海濱附近開左好多新餐廳🧐然而…即興地竟然比我地book到三原📣我地叫左兩個【一人前 • $1,080/$1,280】,價錢分別在於和牛薄燒定厚燒。✍🏻(按上菜次序)▪️特選前菜盛盤前菜有沙律、水雲同日式蒸蛋,係一個好開始。沙律加左芒果汁,完。水雲面頭有d山芋泥,即係淮山,酸酸地好開胃。蒸蛋好滑,但唔夠熱,入面無任何配料,單純一個蒸蛋,同平時食開點都有d海鮮既唔同😆▪️本日精選刺身刺身係兩件細細既左口魚海膽卷(入面有d芽蔥?),亦有蟹肉同三文魚子。一啖食晒件左口魚海膽卷唔係太發現到海膽既存在,味道較淡,無食到海膽既清甜,但亦無苦澀。幸好有三文魚子為呢個刺身帶返d味道。▪️甘鯛配海膽黑松露汁 | 📣推介餐廳選用赤甘鯛,用油溫煎,而魚皮無去魚鱗,令到魚皮好似炸既一樣,做出外脆內軟既效果。切落去魚肉唔會好易散同魚皮都唔會碎晒(💬咁當然唔好切到好細舊咁),點埋海膽黑松露汁食,好出色👍🏻▫️香煎鵝肝(單點) • $148鵝肝煎得唔夠香口,唔係外脆內軟,食既時候好似成口油咁,無乜口感。配醬係黑醋。▪️香煎南非鮑魚配
【將軍澳真係咩都有得食系列 - 三原鐵板燒】

✍🏻(按上菜次序)
▪️特選前菜盛盤

▪️本日精選刺身

▪️甘鯛配海膽黑松露汁 | 📣推介

▫️香煎鵝肝(單點) • $148

▪️香煎南非鮑魚配海之幸汁 | 📣推介
鮑魚煎到淋得黎彈牙有咬口,唔會好似咬緊擦膠咁,另配有兩款醬料:鮑魚肝醬同蕃茄乾蔥醬。蕃茄乾蔥醬既乾蔥味重過蕃茄味,試一試就可以;鮑魚肝醬既質感好似炒左既蝦膏醬,雖然應該好肥,但唔理啦好正呀🥲

▪️波士頓龍蝦配龍蝦汁🦞
波士頓龍蝦比起澳洲龍蝦少d膏但多左2隻鉗,咁就多d肉食,肉質都算彈牙。龍蝦汁用左15斤龍蝦整汁,好濃味,如果覺得太濃仲可以配水菜絲。

▪️季節野菜燒
和牛薄燒/厚燒配有蕃薯、菇、豆腐同大蔥。

▪️A5宮崎和牛薄燒/肉眼厚燒(80g)配青森縣蒜片 | 📣推介
和牛薄燒係有一大片和牛,包左青森縣既蒜片同水菜絲,上面有蛋汁,營造左sukiyaki既感覺;厚燒我地叫左五成熟,煎到外脆內軟仲要keep到五成熟,入口即溶,正到叫左出黎🤤個人覺得厚燒好食過薄燒!

▪️經典蒜蓉炒飯、醬菜、麵豉湯
平時鐵板燒多數都係食蛋炒飯,今次呢個經典蒜蓉炒飯淨係用蒜蓉炒,後期先落蔥,炒到好似飯焦咁,好香蒜蓉味同好脆。

▪️甜品
甜品有兩款:雞蛋布甸或者brownie。我揀左brownie,仲叫左豆腐雪糕($28),雪糕好重豆腐味,絕配。

總括黎講,陸續有黎呀😎👍🏻溫馨提示:要提早至少3-5日book位呀📣

P.S. 店員好細心咁講解每一道菜,好有禮貌☺️
甘鯛配海膽黑松露汁
香煎鵝肝