2022-10-28
話說,今日同阿仔🧒搭巴士返屋企途中,㗎車行行下係渡船街附近壞車😱,無奈下車後,司機話要等下班車嚟接,要成2️⃣0️⃣分鐘😢,阿仔又話肚餓🤦♂️,咁無辦法啦🙈唯有睇下附近有咩好食😌。渡船街附近嗰幾條街舊樓比較多,經驗話比我知,舊區附近必定會有平靚正嘅食店🤭。時值六點正🕕,剛剛聲到一下開閘聲😮,放眼望去,見到一間小店正在開門😏。啊!原來係食串燒嗰喎,直覺就帶領我進入這間小店😆。小店裝修簡潔,空間感好大💕,坐得好舒服👍,又無油煙味,仲要張枱好大❤,可以擺到好多食物👏👏,單憑這幾點,呢間串燒店已經贏在起跑線😁。一坐低,店員已經第一時間俾本Menu📓我,之後再提我用QR code落單,我覺得呢個安排幾好,一個人手機落單,其他人就可以睇住本Menu😂。既然佢地叫串本屋,我當然要先試下佢地嘅串燒啦😚。前菜(醃漬番茄片🍅) $12呢個前菜係無得話唔要,你係一定要俾12蚊嘅。醃漬個嘅番茄片🍅超級好食,而且非常開胃😋。鹽燒牛舌芯 $42牛舌芯🐂係整條牛舌最醇香嘅部分,果然不負眾望🥰,口感鮮甜爽脆,非常彈牙😋,超讚👍。鹽燒封門柳 $28封門柳🐂(即牛橫膈膜)牛味非常濃郁,而且師傅亦燒得啱啱好💯,所以就算油花唔
前菜(醃漬番茄片🍅) $12
鹽燒牛舌芯 $42
鹽燒封門柳 $28
封門柳🐂(即牛橫膈膜)牛味非常濃郁,而且師傅亦燒得啱啱好💯,所以就算油花唔多(橫膈膜特色之一),肉質依然非常柔嫩😋。
荔枝豚肉串 $28
豚肉🐖燒到有焦香🥰,荔枝嘅甜味正好解了豚肉嘅油膩,形成一種奇妙嘅配搭😮。食落嘅口感亦非常豐富,好味😋。
試咗幾款串燒,發現小店都做得非常出色😋。咁我就決定試下其他唔同種類😆,味道又如何先😏。
吉列炸生蠔(三件) $36
炸蠔嗰脆漿做得好薄,而且無炸過龍🥰,入面嘅蠔仲好juicy😍,又唔腥。蠔亦算做大隻,又係一傑作💯。
牛油蒜蓉燒六吋老虎蝦 $38
隻虎蝦🦐上面鋪滿咗勁多蒜蓉,牛油味🧈係非常重,燒嘅時間又掌握得很好👏,所以超級惹味😋。
松葉蟹肉蟹膏炒飯 $118
一上枱已經超級之香😍,蟹膏醬我淺嘗了一下,發現唔太鹹🥰,但就充滿濃濃嘅蟹味,很濃😋。將飯和醬撈埋之後,一啖食落去,嘩!不得之了,除了炒飯炒得非常乾身,粒粒分明之外,蟹肉🦀亦毫不吝惜,落得非常非常之多👍,連埋撈咗嘅蟹膏醬一齊食,好食到一個點🤤。碟飯慘被我和阿仔秒殺😂。
炸雞軟骨 $24
絕對係我暫時食過最好味嘅雞軟骨😍,炸得非常香脆可口😋,但係入面就唔乾身,而且調味調得非常出色😋,椒鹽粉分量剛剛好🥰。
焦糖燒菠蘿 $32
燒菠蘿🍍外層有層好薄嘅脆焦糖,再加上菠蘿🍍又甜又多汁😋,作為飯後甜品,係一個非常好嘅選擇👍。
總括而言,呢間小店絕對稱得上係高性比嘅串燒店,細節位亦處理得非常之好和體貼🥰,例如:一張可以放好多食物嘅大枱、QR code落單亦會俾埋份Menu你睇、服務非常之好,基本上一個眼神店員已經有所反應;就算去到埋單俾錢,都可以係QR code入面俾埋(有visa master alipay 等等)非常之方便。再回頭機會係:你叫我特登搭車我都會再嚟食😋。