2019-10-22
今晚去觀塘接朋友放工 佢介紹我去食上海野 話味道好地道 正宗上海菜 如果唔係佢帶住我行 我都未必識黎 係正祟仁街街市旁 創於1975年 無華麗既裝修更無改頭換面 反面保留住樸實既紅磚牆門面 加上金色既油漆招牌店名 同旁邊既食肆比較 份外顯眼 好有味道既上海榮華川菜館☺️推開門後 更係一種懷舊既氛圍 好似番番去70年代咁 地方不大 但保留住舊菜館既原汁原味 好似係地磚 卡位 碗櫃等等 依種老店係不停提倡「活化」做口號既香港真係買少見少😢牆上寫上一道道經典既上海小菜 菜式唔花巧 為左方便我地就簡左個二人套餐$206 包左一個湯 兩道自選小菜 兩碗白飯同兩盎八寶茶🍵粟米羹雖然對唔少黎人講黎係好普通既湯 平常最簡單就係開罐頭🥫煲 但依到既粟米羹用料豐富 加入魚肚 火腿粒 蛋花 飲起黎粒粒香甜既粟米 質感濃稠 係健康溫暖既感覺 完全唔係罐頭湯個回事~~溜肥腸係廚師推介 肥腸係平時食開既豬腸 洗得好乾淨 完全無豬既臭腥味 形狀係一條條既 唔係平時食開既卷狀 肥腸爽彈肉嫩 加埋青椒 洋蔥去炒 令鹵過既醬汁濃郁惹味 用黎撈白飯一流🍚回鍋肉係平日最鍾意食小菜 餐廳回鍋肉切得好薄 非常入味 辣度適中 配上青
粟米羹
回鍋肉