2020-11-16 104 views
東涌平時好少踏足,但早前要去個頭做嘢,夜晚唔知食乜好就問下住附近個fd~佢就推介咗呢間餐廳比我,沿住鐵路站啲商場就會去到,都算方便!好耐無食泰菜都有少少期待,去到發現裝潢同啲員工都好地道咁~就點咗幾個菜試下啦!平時食泰國菜前菜都會揀木瓜沙律,但今次試下新嘢—無骨鳳爪沙律無骨鳳爪一個字方便,配埋啲酸辣汁真係幾開胃!炸蝦餅份量都幾多,炸到外皮好脆,入面又夠彈牙,雖然唔係配平時嘅泰式辣醬,但呢個汁都幾特別同埋幾夾。焗椰汁海鮮飯食咗咁多款菜式睇落就覺得個飯好多,但其實份量真係夠3-4人食啊!我幾鍾意椰汁部分,仲有滑滑椰肉同好多海鮮,蝦、青口、魷魚等等,而個飯本身都有啲調味,所以係唔錯啊!泰式三味魚一上枱已經聞到好香啦,賣相都好精緻又帶點霸氣。鱸魚炸之前已經切咗一件件,所以食落都好方便,仲keep到香脆嘅口感。其實整體都幾似中式嘅松子魚,但有泰式香料嘅元素令菜式別樹一格!飲品嗌咗青檸梳打同埋比較少見嘅泰式黑糖珍珠奶茶,我飲泰式黑糖珍珠奶茶,泰茶好少會失手,水準都ok!但黑糖珍珠就可以再煙韌啲。泰式甜品拼盤拼盤就啱晒成日1516嘅人士,甜品有齊椰汁西米糕、大菜糕、千層糕,真係食完無可能唔滿足啦!椰
無骨鳳爪一個字方便,配埋啲酸辣汁真係幾開胃!
焗椰汁海鮮飯
泰式三味魚
但黑糖珍珠就可以再煙韌啲。
泰式甜品拼盤
拼盤就啱晒成日1516嘅人士,甜品有齊椰汁西米糕、大菜糕、千層糕,真係食完無可能唔滿足啦!椰汁西米糕好特別,除咗有粟米粒係入面仲有芋頭粒,好少見!
大菜糕仲有啲椰子肉係入面增加口感,而千層糕超有彈性,但食落軟糯成份多啲,如果彈性多少少就更perfect啦!