2021-11-16 808 views
之前同朋友去搵嘢食,咁啱見到呢間冇乜人等位所以入咗去試。本身對素食有啲主觀反感,但係食完呢間之後,改觀咗。.食佢嘅午市套餐,包一杯佢哋贈送嘅薏米水(?),然後主菜再加一碗好足料嘅湯。.湯: 我冇特別聽佢講係咩湯,飲嘅時候清清地,清得嚟又唔會話無味,咸度拿捏得幾好,仲有好多菇,而且眼見都有幾種唔同嘅菇,飲落唔會好似飲咗成啖味精咁。入面好重菇味,不過係真係香嗰隻菇味。.送嘅飲品(我覺得係薏米水): 唔難接受,好易入口,(以我平時只飲汽水,水都盡量唔想掂嘅人嚟講)令我對健康食品有啲改觀。佢冇嗰陣好難聞草味,清清甜甜好解渴。.終於到主餐,我叫咗佢嘅素牛肉末炒飯,我朋友叫咗手撕雞飯卷。.因為以前食過一間素食嘅蒟蒻三文魚,好反感,所以當我見到佢所講嘅素牛肉,本身都有啲抗拒。但係當餐點嚟到,試咗第一啖,以前對於素食嘅主觀感受一掃而空,佢嘅味有啲似楊州炒飯,一啲奇怪嘅味都冇,冇好似以前我食嗰啲,好似咕嚕肉用菇代肉等等嘅怪異感。個啲素牛肉碎,好完美融合嗰個飯入面。飯入面其他嘅蔬菜,更加唔洗講,調味非常剛好,本身眼見佢份量咁大,都以為食唔曬,但係可能因為佢唔係好油膩,而且味道好吸引,而不知不覺間食曬。.手
終於到主餐,我叫咗佢嘅素牛肉末炒飯,我朋友叫咗手撕雞飯卷。
手撕雞飯卷,我試咗一舊,佢嘅手撕雞同以上嘅素牛肉碎一樣,完美化身為一舊飯卷。完全唔洗擔心,本身唔係食素會唔習慣嘅問題。佢嘅味道同口感唔會令人跳出嚟(which I mean)望住舊雞食到菇味嘅奇怪感覺。
總括而言,所有嘢食嘅存在都好自然,係一間好適合同素食朋友或者朋友一齊食嘅餐廳。