2018-06-26
終於搵到小曼谷,要等位囉!門口電視機播住飲食節目,原來已有幾十幾歷史,失敬失敬,就睇您地有幾多板斧啦。又比二人迷你小朋友檯我,迫迫夾夾當然唔會坐得舒服,只係 4 餸 1 湯已經完全唔夠位放,您地想我急急倒晒落肚呀?No 呀!好采隔離無人坐,梗係即刻兩張檯併埋放食物啦,話知您!泰式生蝦刺生,並無用魚露醃過,原汁原味淡水蝦十分淡。捲上辣椒蒜片滾埋個泰汁,微酸不辣。蝦肉新鮮度夠,不過沒有黏膠的感覺,帶少少彈性,平凡簡單沒怎麼的驚喜。個泰汁好緊要,再比片苦瓜我就更開心。馬拉盞炒椰菜苗,滿心歡喜地 order,見到作品就失望非常。味道未如理想,心情低落,椰菜硬實趙到索索聲,甘苦無菜甜味,馬拉盞味濁偏油,不合口味。冬蔭功湯細,強酸而茜味濃,茄膏味嗆喉而霸道,蝦味不出,辣味不覺,湯身厚厚泛著椰奶味道。整體過得去,唔難飲。估不到用上海蝦,爽甜滿意,不霉不腥不淡。鹽焗東風螺,我似乎活在幻想之中,還以為自己係泰國,會係巨形鮮甜東風螺。味道完全在預計之外,我真的大錯特錯。細細粒的東風螺,不夠新鮮,大部份肉質霉爛腍劈劈。鹽味陰沉不香,味道只留在外,螺肉完全感受不到半點咸香,劣質難食。泰式燒蠔,我真係唔可以再諗
泰式燒蠔,我真係唔可以再諗住泰國既味道喇,中晒伏!瘦猛猛薄衣衣的生蠔,發育不良。蠔味淡如水,沒有怎麼鮮味可言,靠晒您喇豉油,連銀魚仔吞掉,算罷啦!食完小君才發現去錯地方,正確目標係對住大馬路天橋的那間泰菜,徹底錯了錯了!
Singha
泰式生蝦刺生