2022-10-26
約朋友食飯傾計,多數會選擇打邊爐,因可以一邊食著啲熱辣辣食物,一邊飲野傾下計。 「淥鼎記」有兩間分店,今日就約咗朋友嚟旺角創興廣場5樓呢間。 呢度午市主做點心飲茶,晚市就以任食火鍋為主。任食火鍋有120分限時,同無限時兩大類。120分限時有<小寶/堂主套餐>,無限時選擇有<爵爺套餐>。 小寶套餐$228/一位因朋友鍾意食辣,而我就食唔到太辣,所以加$68,點咗一濃一清嘅鴛鴦湯底……鴨血麻辣(香辣惹味)、皮蛋芫茜豆腐鍋(清熱下火)。 以QR code 落單,全冇漏單情況。肉類選擇有牛、豬肉、羊肉、雞、脆肉鯇魚及兩款潮汕丸類等。而自助區就有調味醬料、脆口炸魚皮、多款麵食、丸類、蔬菜、菇菌,飲品等自由選擇。 安格斯牛肩胛、安格斯極佳級精修肥牛、安格斯牛板健、黑毛豬肉片、黑毛豬卷腩,呢度嘅肉唔會太薄切,件件厚薄適中,淥幾淥就熟,入口軟滑,又有咬口,尤其最愛牛肩胛,豬卷腩,肉味香濃軟滑。 脆肉鯇魚,入口脆滑,有彈性。 潮汕蝦丸、墨魚丸,彈牙好味。 飲品除汽水、樽裝茶類外,更有自家制花茶 / 竹蔗茅根等洛神花茶,唔甜,入口清涼解膩。
小寶套餐$228/一位
脆肉鯇魚,入口脆滑,有彈性。
潮汕蝦丸、墨魚丸,彈牙好味。
飲品除汽水、樽裝茶類外,更有自家制花茶 / 竹蔗茅根等
洛神花茶,唔甜,入口清涼解膩。