2013-04-11
今天突然好想食日本野, 在openrice search下, 見呢間有10個評語都係好, 價錢稍為貴了一點, 不過由於Judy 食好少野就飽, 加上上日文堂前最好食少D, 所以問了Judy , confirm 佢Ok 後, 就決定呢間。環境在登龍街的永光大廈6樓, 地點好方便。 我地沒有訂位, 6點半左右上到去, 當時仲未有客人。 呢度係6樓成層, 地方好大。 Waiter 問我地有冇book 位, 知到我地冇book 位後, 就帶我去最入面的2人枱。 我們心想, 難道好多人已經book 左位???食物我地坐底後, 見個menu 樣樣都$6x, Judy 話, 都唔平。 我地事先已經係openrice, 看了人推介, 所以好快就落order 了。* 南瓜沙律* 煙肉荔枝卷* 甜蛋 (刺身類) * 豆腐鰻魚天婦羅* 魚湯鍋 + 烏冬我地order 左5樣東西, 但後來想想下會不會太多。前菜 - 青瓜這個前菜辣辣地,好野味。 有一粒粒肉粒,好有口感,是一個幾好的開胃菜。味道: 7/10甜蛋先來了個甜蛋, 厚厚的6大件, 跟出面的甜蛋壽司 味道差不多, 不過不同的是, 佢好有質感, 看
食物
* 南瓜沙律
* 煙肉荔枝卷
* 甜蛋 (刺身類)
* 豆腐鰻魚天婦羅
* 魚湯鍋 + 烏冬
我地order 左5樣東西, 但後來想想下會不會太多。
前菜 - 青瓜 這個前菜辣辣地,好野味。 有一粒粒肉粒,好有口感,是一個幾好的開胃菜。
味道: 7/10
甜蛋 先來了個甜蛋, 厚厚的6大件, 跟出面的甜蛋 壽司 味道差不多, 不過不同的是, 佢好有質感, 看到佢係一卷卷似的。 Judy 話她老公 James 都識整。 我好期待佢整 ^_^
味道: 7/10
南瓜沙律 我非常喜歡食南瓜, 尤其是日本的蒸南瓜, 雖然呢個有點不同,但都好有興趣試。
來到時,我們立即比佢個外型吸引左, 黃黃的,高高的, 好像一座小黃山。 令我想起大坑個間冰室的「巨塔肉餅」。食落去小小甜, 南瓜泥中仲有d南瓜粒, 食落好有口感。 別看小小的一座小黃山, 因為佢好似左好多電粉質入去, 超飽肚。我開始後悔了5樣野, 我確定我地食唔晒, 因為我已經有點飽。
味道: 8/10
煙肉荔枝卷 呢個係佢個Menu 係冇 廚師推介, 不過網上都有推介, 所以我同Judy都想試。 一碟有4 粒。 不太多, 2人食, 份量剛剛好。 食下去, 真的好好食, 煙肉因為油份多, 雖然好食, 但感覺會好肥膩, 但呢個卻被荔枝清甜的味道中和了。 荔枝的清甜味除了中和煙肉的肥膩感, 更帶出了煙肉獨特的肉味, 令到成個味道感覺好完整 ^_^ 。好好食, 不過每人2粒好夠了, 少食多滋味。
味道: 8/10
豆腐鰻魚天婦羅 到這個 廚師推介, 其他人都推介 必食之選的 豆腐鰻魚天婦羅 出場了, 樣子好肥美 ^_^, 天婦羅都不會炸得太厚, 配合白雪雪滑溜溜的豆腐, 加上中間肥美juicy 的鰻魚肉, 感覺就好像叫人 「來食我吧」。食落好好食, 中間鰻魚是有燒過, 外脆內嫩, 咬下去相當juicy, 但油油的感覺又被豆腐吸收了。 不過佢太大舊, 如果可以一口一件, 就會更好。
味道: 7.5/10
魚湯鍋 + 烏冬 這個感覺就比較遜色, 魚湯魚味不夠濃, 烏冬亦煮得太林, 一夾就斷。由於真的太飽, 所以其他配菜都沒試。
味道: 5.5/10
結果我地都係食剩晒係度................... 埋單時, WAITER跟我們說仲有雪糕送,但真的「對不起」,我們真的食唔落了。 TOTAL $279 ,每人$140,都唔係想像甘貴,因為我之前估要每人口2XX, 算係OK抵。如果我們叫少一個菜,每人都係$100左右。
下次再去時, 真的不可以叫太多的東西, 否則就會越食越肥了 ^_^。