2018-09-05
一連落左兩星期的雨,呢日終於放晴,lunch time 當然要出黎行下吸收維他命D!見到呢間小店細細,但入面好多人,而且lunch menu都幾抵食($4x-5x),決定又試試新野(而且聽聞食辣可以去濕?xD)兩人叫左兩個餐(酸菜魚同水煮牛肉),但另外「再」叫左一個前菜(辣皮蛋)同青菜(炒萵筍絲),好似食番d非肉類可以減少罪疚感*酸菜魚:雖然魚有骨,但魚肉好滑,魚既份量好多,食極都食唔晒咁⋯酸菜都係我鐘意食既葉部分居多,酸度適中唔會太咸,配飯都可以食大半碗,唔錯~*水煮牛肉:牛肉既份量相對黎講無水煮魚咁多,可能係成本貴d吧,不過!牛肉超入味,雖然叫左小辣唔太辣,但佢既香味十足!令我想起番大陸食某連鎖紅油火鍋既果一小罐「香油」!除左油香,另一功臣應係花椒,除左平時見到既啡色粒粒,佢仲加埋綠色果種,味道的確豐富許多底下既芽菜多到可以另做配菜,不過吸左d辣,唔敢食太多*炒萵筍絲:如題,小店的大火喉體現之處—真係好爽脆,萵筍仲係好清新好甜!係小店食野仔細聽會聽到廚房d火水爐轟轟既聲音(唔知用咩形聲詞),好似人地大排擋果d火喉咁,勁!散叫既一碟萵筍$68(好似係),但份量都好多!*皮蛋:係譚x食
*皮蛋:係譚x食得多,但真係第一次食溏心既黃金皮蛋,目測有成2/3粒皮蛋,好「隨意」咁上碟,無擺得靚靚,但呢d不修邊幅可能就係小店師傅霸氣之處!辣椒亦一大把放係中間,彷彿聽到師傅講一句「辣定唔辣,自己揀啦!」(sorry FF太多)用醋加辣調味既皮蛋基本上無得輸,而且溏心位置好似比平時實心皮蛋更「吸味」,中間果堆辣椒其實偏咸居多,唔太辣,但見到辣椒籽都係小心為妙
諗番起好似一個月內食左三次酸菜魚、又無辣不歡,雖然好多人話香港已逐漸變成大灣區,連食野既口味都越黎越睇齊,但美食當前,口裡說不,身體卻都很誠實吧⋯
言歸正傳:性價比高!會再黎!