2024-01-25
放工同朋友去銅鑼灣行街,之後就一齊食飯,去咗食泰國菜。🚆餐廳用左火車裝修風格 卡位都模仿車廂🚇內嘅佈置 ,非常特別,彷如置身於泰國火車夜市🌃😍⋄⋄🇭🇰香港夜繽紛📣📣銅鑼灣店每日晚上𝟚𝟘𝟛𝟘後有全單⑦折大優惠,快d約埋朋友仔一齊去繽紛下👫====—====—====—====—✦炸物✦🦐泰式炸蝦餅(108/3件)蝦餅一份有6小件,內裡嫩嫩的,厚厚蝦肉非常彈牙,炸得金黃香脆,蝦肉新鮮爽口👍🏻⋄✦馳名咖喱類✦🐄青咖喱牛腩($118)咖喱是店內招牌食品之一,咖喱份量挺大,內裡是濃濃的咖喱汁,配有牛腩、茄子和豆角,滿滿椰香味,入口甜而香,濃香又惹味☺️⋄✦風味海鮮BBQ✦🐖風味燒豬頸肉($138)擺碟賣相精美,每片都燒得微微焦香,味道惹味,份量頗多😉⋄✦炒河類✦🍝泰式鮮蝦炒金邊粉($138)👍🏻金邊粉是我最愛的泰國菜式,擺碟精緻吸引,金邊粉炒得乾爽,配料豐富,味道酸甜開胃,味道恰度好處,配上青檸汁和花生碎非常開胃🤤⋄✦甜品類✦🥭小曼谷原隻芒果糯米飯($108)糯米飯口感綿密 ,配上新鮮芒果和椰奶,濃郁的芒果香氣,滋味滿滿👅⋄✦其他✦🥞泰式原味烤酥餅($52/2塊)烤酥餅切開4小塊,上桌時已經聞到香
🇭🇰香港夜繽紛📣📣
====—====—====—====—
✦炸物✦
🦐泰式炸蝦餅(108/3件)
✦馳名咖喱類✦
🐄青咖喱牛腩($118)
✦風味海鮮BBQ✦
🐖風味燒豬頸肉($138)
擺碟賣相精美,每片都燒得微微焦香,味道惹味,份量頗多😉
✦炒河類✦
🍝泰式鮮蝦炒金邊粉($138)
✦甜品類✦
🥭小曼谷原隻芒果糯米飯($108)
✦其他✦
🥞泰式原味烤酥餅($52/2塊)
烤酥餅切開4小塊,上桌時已經聞到香噴噴,外層鬆脆可口,配咖哩吃一流,非常美味😋
—
🥖泰式蒜蓉包($52/4塊)
香脆美味的蒜蓉包非常香口,搭配咖喱味道同樣非常好👍🏻
—
🥨炸蝦片($30)
炸蝦片份量挺多的,鹹鹹香香,香脆可口,配上泰式辣汁香辣開胃,作零食最好不過😛
====—====—====—====—