2012-07-20
西營盤有好多呢啲細細間食肆, 呢間澄居就係其中一間. 座位數目不多, 大約只有12個位, 我地一行七人已佔去舖頭大部份位置. 小小舖子只有一位員工, 小二, 廚師, 收數都係佢. 我地估老闆都係佢. 地方不大, 但係有一個掛牆大電視. 綠茶(注意: 是熱的!) 以桌上的白酒瓶盛載. 陳設簡單, 一些細節別具心思. 例如渠蓋杯墊. 可能因為都係街坊生意, 所以我地去到唔洗等位, 老闆服務態度殷勤, 不過由於得一張細細餐牌, 我地都係問老闆有咩推介, 就食咩. 其他後來入黎既食客都係靠老闆推介或者睇下其他人食咩就食咩. 我地叫左金菇牛肉卷飯, 親子丼, 同地獄雞扒拉麵. 餐飲大家都飲罐裝檸茶, 加$5蚊. 午餐平均價錢都係三十幾蚊. 佢會有烏冬同拉麵供應.由於得一個人, 所以都係要煮完一樣到一樣, 不過都唔算等好耐, 而且味道不錯. 如果人少少, 可以考慮幫襯.